Energiapuun kosteuden ennustaminen - Jahkonen, Miina; Lindblad, Jari; Sirkiä, Seija; Laurén, Ari (Finnish Forest Research Institute, 2012)
Kosteus on merkittävä energiapuun laatutekijä. Kosteus vaikuttaa energiapuun teholliseen lämpöarvoon ja sitä kautta energiapuuerästä saatavaan energiasisältöön. Kosteuden suhteen oikea-aikaisella energiapuuerien toimittamisella ja käytöllä pystytään lisäämään puupolttoaineen tehollista energiasisältöä ja parantamaan koko energialiiketoiminnan kannattavuutta. Tämä edellyttää nykyistä parempia mahdollisuuksia arvioida energiapuuvarastojen kosteutta. Tämän tutkimuksen kenttäaineistot kerättiin Kanta-Hämeen ja Keski-Suomen alueilta. Aineistoista määritettiin eri energiapuutavaralajien kosteus tienvarsivarastosta käyttöpaikkaan toimitettaessa. Ilmatieteen laitoksen tuottamista ilmastohavaintoaineistoista määritettiin varastointiaikaa ja -paikkaa vastaavat säätekijät, joita käytettiin energiapuuvarastojen loppukosteuden mallinnuksessa. Energiapuutavaralajien kosteudelle sovitettiin epälineaariset mallit käyttäen selittäjinä varastointiajan potentiaalista haihduntaa erilaisilla interseptiokapasiteeteilla. Laajemmalla Kanta-Hämeestä kerätyllä aineistolla sovitettujen mallien selitysasteet jäivät mataliksi, mutta pienemmästä Keski-Suomesta kerätystä aineistosta sovitettujen mallien selitysasteet olivat hyviä. Kanta-Hämeen aineiston suuren hajonnan vuoksi malleja voidaan pitää vain suuntaa antavina. Keski-Suomen sinänsä lupaavia tuloksia ei voida yleistää aineiston määrällisen ja ajallisen suppeuden vuoksi. Energiapuuvarastojen kosteuden ennustamista voidaan parantaa varastointiajan sääolosuhteisiin perustuvalla mallinnuksella. Toteutuneisiin sääolosuhteisiin perustuvalla kosteuden ennustamisella voidaan ottaa huomioon kuivumisolosuhteiden paikalliset ja vuosien väliset erot.
Taitto: Maija Heino
Keywords: energiapuu; kosteus; kuivuminen; lämpöarvo; mallintaminen; potentiaalinen haihdunta; sadanta