Ruiskutustekniikoiden parantaminen perunaruton torjunnassa - Lavonen, Antti; Lehtinen, Ari; Suomi, Pasi; Haapala, Hannu (MTT, 2002)
Tutkimuksessa selvitettiin perunaruton torjuntatehon parantamismahdollisuuksia ruiskutustekniikoita kehittämällä. Kenttäkokeessa verrattavina olivat perinteinen ruisku viuhka-, pyörrekammio- ja ilmasuuttimin varustettuna (ruiskutusmäärä 300-400 l/ha), Hardi Twin -ilma-avusteinen ruisku (150-200 l/ha) ja Danfoil -puhallinruisku (40 l/ha). Suuttimien levitystasaisuudet olivat hyväksyttäviä, lukuun ottamatta pyörrekammiosuuttimia. Torjunta-aineen tunkeutumista perunakasvustoon selvitettiin kasvustoon asetetuilla vesiherkillä papereilla, joista mitattiin ruiskutusnesteen peittoaste. Paperit kuvattiin Olympus C-1400 L -digitaalikameralla. Kuvatiedostot analysoitiin Global Lab Image -analyysiohjelmalla. Vesiherkästä paperista määritetyn peittoasteen tuli kuvata mahdollisimman oikein perunalehdykällä olevaa ruiskutusnesteen todellista peittoastetta. Kirjallisuuden perusteella ei tarkkaa yhteyttä paperin ja lehdykän peittoasteiden välille löydetty, joten se tutkittiin kokeellisesti. Tulosten mukaan peittoaste vesiherkällä paperilla on suurempi kuin lehdykän ylä- ja alapinnalla. Saadun aineiston avulla luotiin kaksi lineaarista mallia, joissa vesiherkän paperin peittoasteen avulla voidaan selittää lehdykän pinnan peittoaste. Viuhka-, pyörrekammio- ja ilmasuuttimilla saatiin lehtien yläpinnoille parhaat peittoasteet suuren nestemäärän ansiosta. Lehtien alapintojen kostutuskyky oli kuitenkin näillä suuttimilla huono. Ilmasuutin toimi parhaiten pystypinnoilla. Hardi Twin -ruiskun ilmapuhallus tehosti ruiskutteen tunkeutuvuutta varsille ja lehtien alapinnoille kasvuston yläosassa. Danfoil-ruiskun pieni nestemäärä johti alhaiseen peittoasteeseen koko kasvustossa. Suhteellisesti ottaen Danfoil toimi hyvin kasvuston alaosassa kostuttaen varret ja lehtien alapinnat. Korkea ruiskutusnesteen konsentraatio korvaakin alhaista peittoastetta sisävaikutteisia aineita käytettäessä. Kaikkien tekniikoiden avulla saavutettiin yhtä hyvä ruttosuoja. Pienen nestetarpeen vuoksi ilma-avusteiset tekniikat tehostavat työnkäyttöä. Ruiskutteen vähäinen kulkeuma mahdollistaa ruiskutuksen myös totuttua tuulisemmissa olosuhteissa. Ilma-avusteisen tekniikan haittana on kuitenkin kalliimpi hankintahinta ja vaikeampi säädettävyys.
Keywords: Ka; Ra; kasvinsuojelu; kasvitaudit; peruna; perunarutto; Phytophthora infestans; mukularutto; kemiallinen torjunta; ennusteet; mallit; asiantuntijajärjestelmät; fungisidit; mankotsebi; fluatsinami; dimetomorfi; plant protection; plant diseases; potato growing; potato; potatoes; chemical control; pest control method; pesticide sprayers; nozzles; plant disease control