Yleiskatsaus rasvamaksasyndroomasta ja sen esiintymisestä - Koskinen, Nita (fi, 2006)
Monet tekijät voivat johtaa "rasvamaksan" syntyyn: rehun heikko kemiallinen tai hygieeninen laatu, korkea määrä monityydyttymättömiä rasvoja, voimakas ruokinta, voimakas laihdutus, E-vitamiinin puute, yksittäisten aminohappojen puute (metioniini, kysteiini), foolihapon, B 12 vitamiinin ja koliinin puute. Voimakas laihduttaminen vaikuttaa eläimen metaboliaan, erityisesti rasva-aineenvaihduntaan maksassa. Laihdutuksessa elimistön rasva mobilisoidaan maksan kautta. Rasvan aineenvaihdunnan häiriintyessä rasva ei mobilisoidu vaan sitä alkaa kertymään maksaan.

Flera faktorer kan leda till uppkomsten av "fettlever": fodrets svaga kemiska eller hygieniska kvalitet, en stor mängd fleromättade fetter, kraftig utfodring, kraftig bantning, brist på E-vitamin, brist på enstaka aminosyror (metionin, kystein), brist på folsyra, B 12-vitamin och kolin. Kraftig bantning inverkar på djurets metabolism, speciellt fettets ämnesomsättning i levern. Vid bantning mobiliseras organismens fett genom levern. Om fettets ämnesomsättning är störd, fettet mobiliseras inte utan börjar samlas i levern.
En allmän översikt över fettleversyndromet och dess förekomst i Finland
Keywords: Ko; rasvamaksa; eläintaudit; turkiseläimet