Maanvaraisten tiivistettyjen varastoaltaiden rakentamisen täydentävät ohjeet - Hellstedt, Maarit; Kivinen, Tapani (Luonnonvarakeskus (Luke), 2015)
Tilakokojen kasvun myötä myös tiloilla tuotetut lantamäärät kasvavat. Samanaikaisesti kannattavuuden heikentyminen edellyttää myös lietelannan varastointiin halvempia ratkaisuja. Myös tuotannon jatkuvuuden epävarmuus kannustaa etsimään varastointiratkaisuja, joissa varastorakenteet on mahdollista purkaa ja myydä eteenpäin. Yksi tällainen ratkaisumalli on lietteen varastointi tiivistetyissä maanvaraisissa altaissa. Edelleen voimassa olevan BREFin (2003) mukaan (kpl 5.2.5 manure storage) kalvolla päällystetyt laguunit ovat yhtä käyttökelpoisia lietelannan varastointiin kuin lietesäiliöt, kun ne varustetaan vuotojen tarkkailujärjestelmällä. Myös uudistettavana olevan BREFin viimeisimmässä luonnoksessa (2015) laguunit ovat hyväksyttyjen lannanvarastointitapojen joukossa. Laguuneissa käytettävien tiivistyskelmujen toiminnalliset vaatimukset on esitetty eurooppalaisessa standardissa SFS-EN 13361 +A1 (2006). Maa- ja metsätalousministeriö on antanut ennakkohyväksynnän, jolla se ohjaa rakentajia tarkastettujen ratkaisujen käyttöön ja helpottaa rakennussuunnitelmien työvoima- ja elinkeinokeskuksissa sekä kunnissa tapahtuvaa tarkastusta, kahdelle tiivistekelmutuotteelle sen soveltuvuudesta lietelantavarastoksi (MMM 2009). Lisäksi kyseisiä materiaaleja markkinoivat yritykset ovat ohjeistaneet rakentamista. Alalla toimii myös yrityksiä, jotka ovat perehtyneet allasrakentamiseen. Aikaisemmassa selvityksessä on todettu, että maanvaraisten tiivistettyjen varastoaltaiden rakentamisen ohjeistus on puutteellista ja sitä tulisi täydentää korkealaatuisen, ympäristöriskit minimoivan lopputuloksen turvaamiseksi. Tässä hankkeessa on laadittu ko. varastoaltaiden rakentamista täydentävät ohjeet. Hankkeen tuloksena voidaan arvioida maanvaraisten tiivistettyjen varastoaltaiden aiheuttaman lietteen varastoinnin ympäristöriskin pienenevän, koska rakenteet suunnitellaan ja toteutetaan asiantuntevasti, sekä altaita myös käytetään, huolletaan ja tarkkaillaan ko. rakenteiden edellyttämällä tavalla.
Keywords: lannan varastointi; varastoaltaat; laguuni; kotieläintuotanto; lanta; varastointi; varastot; laguunit