Omenapuut - Malus Mill. - Kinnanen, Hilma; Antonius, Kristiina (MTT, 2006)
Omenapuut kuuluvat ruusukasvien (Rosaceae) heimoon. Ne ovat kesävihantia, joskus piikkisiä (oraisia), yksikotisia puita tai pensaita. Suurin osa omenalajikkeista on diploideja, kromosomiluku on 34. Joukko lajikkeita on kuitenkin triploideja, ja ainakin yksi vanha lajike, Hibernal , on tetraploidi. Hedelmäpuina viljeltävät omenapuut on useimmiten vartettu toista lajiketta tai lajia edustavalle perusrungolle. Perusrunko vaikuttaa muun muassa puun kasvutapaan, talvenkestävyyteen ja satoisuuteen. Suvun ainoaa Suomessa esiintyvää luonnonvaraista lajia, metsäomenapuuta (Malus sylvestris) tavataan yleisenä Ahvenanmaan lehdoissa ja hyvin harvinaisena joissakin paikoissa Lounais-Suomessa. Hedelmäpuuna viljelyssä yleisin tarhaomena (M. domestica) ei kuulu alkuperäiseen kasvilajistoomme. Omenalla on kuitenkin maassamme jo niin pitkät viljelyperinteet, että vuosisatojen kuluessa meille on kehittynyt pohjoisiin oloihin sopeutunut lajikkeisto. Luonnonvaraisen metsäomenan ja hedelmäksi yleisimmin viljellyn tarhaomenan lisäksi Suomessa menestyvät ainakin pilariomenapuu (M. Ballerina - ryhmä), siperianomenapuu (M. prunifolia), marjaomenapuu (M. baccata), venäjänomenapuu (M. x robusta), japaninmarjaomenapuu (M. toringo), marjaomenapensas (M. toringo var. sargentii), ruusuomenapuu (M. floribunda), oregoninomenapuu (M. fusca), hupeinomenapuu (M. hupehensis), koralliomenapuu (M. sieboldii), japaninomenapuu (M. tschonoskii), paratiisiomenapuu (M. Prunifolia-ryhmä: Dolgo , Erstaa , John Downie , Kuohu ), purppuraomenapuu (M. Purpurea-ryhmä: Aamurusko , Aldenhamensis , Almey , Cowichan , Echtermeyer , Eleyi , Hopa , Kadetti , Kirjailija , Kornikensis , Linnanmäki , Makamik , Marjatta , Martha , Pepinka Altaiskaja , Profusion , Ranetka Purpurovaja , Red Jade , Renown , Rescue , Rixi , Royalty , Tumma Kaunotar , Wabiskaw , Wierdak ). Erityisesti marjaomenapuu ja siperianomenapuu menestyvät aina eteläisessä Lapissa saakka. Lisäksi meillä menestyy Etelä- ja Keski-Suomessa useita koristeomenapuulajikkeita, jotka ovat moninkertaisen risteytymisen kautta syntyneitä.
Keywords: Ka; geenipankit; geenivarat; kokoelmat; kriikuna; Malus; omena