Suomalainen metsänomistaja 2010 - Hänninen, Harri; Karppinen, Heimo; Leppänen, Jussi (Finnish Forest Research Institute, 2011)
Metsäntutkimuslaitos on tehnyt kyselyihin ja haastatteluihin perustuvia metsänomistajatutkimuksia 1970-luvulta alkaen. Viimeisin seurantatutkimuksen aineistonkeruu tehtiin alkuvuonna 2009. Postikyselyssä selvitettiin sekä metsänomistajiin ja tiloihin liittyviä rakennepiirteitä että metsätaloudellista käyttäytymistä vuosina 2004 08. Kyselyn otokseen poimittiin metsäkeskuksittain 13 000 kaikkiaan noin 300 000:sta yli 5 hehtaarin perhemetsätilasta. Lopullinen vastausprosentti oli hieman yli 49, ja tutkimuksessa käyttökelpoisia vastauksia saatiin 6 318 kappaletta. Tuloksetesitetään prosenttiosuuksina metsätilojen lukumäärästä ja yksityismetsien pinta-alasta.Tulosten mukaan metsänomistajakunnan rakennemuutos jatkuu. Erityisen nopeasti on lisääntynyt metsänomistajien keski-ikä, joka oli jo 60 vuotta. Päätoimisia maatalousyrittäjiä oli enää 16 prosenttia metsänomistajista ja eläkeläisten osuus oli kasvanut 45 prosenttiin. Palkansaajien osuus oli 30 prosenttia. Seitsemän prosenttia metsänomistajistaoli muita yrittäjiä kuin maatalousyrittäjiä, ja kaksi prosenttia oli työelämän ulkopuolella (työttömät, opiskelijat jne.). Metsätiloista 76 prosenttia oli yhden henkilön tai puolisoiden yhteisessä omistuksessa. Yhtymiä ja perikuntia oli molempia 12 prosenttia tiloista. Yhtymien määrä oli lisääntynyt samassa suhteessa kuin perikuntien oli vähentynyt. Tutkimustilan sijaintikunnassa asui 64 prosenttia metsänomistajista ja tilallaan vakinaisesti 42 prosenttia metsänomistajista. Keskimääräinen tilakoko oli 35 hehtaaria. Kun metsänomistajien eri kuntien alueilla sijainneet metsätilat laskettiin yhteen, keskimääräiseksi tilakooksi tuli 45 hehtaaria. Tavoitteittain ryhmiteltynä metsänomistajista 30 prosenttiaoli monitavoitteisia, 24 prosenttia virkistyskäyttäjiä, 20 prosenttia metsästä eläviä, 16 prosenttia taloudellista turvaa korostavia ja kymmenen prosenttia epätietoisia.Taimikonhoito ja metsänviljely olivat vuosina 2004 08 yleisimmät tiloilla tehdyt työlajit. Kumpaakin oli tehty noin puolella metsätiloista. 42 prosenttia metsänomistajista oli saanut kestävän metsätalouden rahoituslain mukaista tukea johonkin metsänhoidon tai -parannuksen työlajiin. Metsänomistajista 62 prosenttia teki vuosina 2004 08 ainakin yhden puukaupan. Keskimäärin metsänomistajat myivät puuta vuodessa 3,5 m3/ha. Puuta myyneillä myyntiväli olikeskimäärin 3,4 vuotta ja puukaupan koko vuodessa 530 m3. Metsänomistajista 85 prosenttia oli vuosina 2004 08 tarvinnut vähintään kerran henkilökohtaista neuvontaa metsäalan ammattilaiselta. Joukkoneuvontaan oli osallistunut 35 ja ryhmäneuvontaan 14 prosenttia metsänomistajista. Metsäsuunnitelma oli 45 prosentilla tiloista, mikä vastasi 60 prosenttia metsäalasta.
Keywords: metsänhoitotyöt; metsänomistuksen tavoitteet; metsänomistusrakenne; neuvonta; omatoimisuus; puunmyyntikäyttäytyminen; yksityismetsät