Accumulation and translocation of sparingly soluble manure phosphorus in different types of soils after long-term excessive inputs - Uusitalo, Risto; Ylivainio, Kari; Turtola, Eila; Kangas, Arjo (MTT Agrifood Research Finland, 2007)
Turkiseläinten lanta sisältää runsaasti fosforia, joka on pääosin niukkaliukoista. Maassa turkiseläinlannan lannoitusvaikutus on siten aluksi heikompi kuin esimerkiksi naudan lannan lannoitusvaikutus. Turkiseläinten lantaa hyödyntävässä viljelyssä on tämän vuoksi suositeltu muihin lantalajeihin nähden suurempien fosforin kokonaismäärien lisäämistä peltoon. Tässä työssä tutkittiin maan fosforin muotoja 35 peltolohkolla, joille tiedettiin pitkän ajan kuluessa lisätyn suuria määriä turkiseläinten lantaa. Pitkän ajan kuluessa kasvien fosforin ottoa suuremmat lisäysmäärät turkiseläinten lantaa saaneilla lohkoilla olivat kasvattaneet maan fosforin kokonaispitoisuutta huomattavasti. Vaikka määrällisesti suurin osa ketun tai minkin lannan mukana maahan lisätystä fosforista oli maan fraktiointianalyysin tulkinnan mukaan kertynyt kasveille huonosti käyttökelpoiseen muotoon, alunperin hyvin niukkaliukoinen turkiseläinten lannan fosfori oli kuitenkin kasvattanut myös kasveille käyttökelpoisen ja huuhtoutumiselle alttiina olevan fosforin pitoisuutta maassa. Pitkän ajan kuluessa maahan lisätyt suuret fosforimäärät olivat aiheuttaneet maan fosforinpidätyspaikkojen täyttymisen pintamaan lisäksi myös syvemmissä maakerroksissa. Tällöin on uhkana fosforin kulkeutu mien pintavalunnan ja salaojavesien mukana vesistöihin. Maan fosforikyllästysaste ja helppoliukoisen fosforin pitoisuus olivat erittäin suuria turkiseläinten lantaa saaneilla lohkoilla 60 cm:n syvyyteen saakka. Vaikka maatalouden ympäristöohjelman puitteissa on turkiseläinten lantaa hyödynnettäessä mahdollista käyttää yli kaksinkertaisia fosforilisäyksiä kivennäislannoitteisiin verrattuna, lisäyksiä on syytä rajoittaa lohkoilla, joilla turkiseläinten lannan mukana on pitkään lisätty suuria määriä fosforia. Koska turkiseläinten lanta on hyvin fosforipitoista ja sen kuiva-ainepitoisuus on suhteellisen suuri, ketun ja minkin lannan kuljettaminen on edullisempaa kuin useiden muiden lantalajien. Näin ollen sitä kannattaa levittää myöskin kauempana lannan syntypaikasta sijaitseville pelloille. Tämän tutkimuksen aineistoon oli tietoisesti etsitty pitkään turkiseläinten lantaa saaneita peltoja, minkä vuoksi tutkimusaineiston maiden fosforipitoisuus oli korkea. Vaikka tällaisten peltolohkojen osuus peltoalasta olisi suhteellisen pieni, maan fosforikyllästystä tulisi pyrkiä alentamaan, sillä yksittäiseen vesistöön päätyvästä kuormituksesta saattaa suuri osa olla peräisin muutamalta fosforilla kyllästetyltä peltolohkolta.

When phosphorus (P) is applied to soils in excess of plant P demand, P accumulation takes place. By means of P fractionation, we studied the fate of P in 35 soils that had received long-term surplus P rates as fox and mink manure P (F&MM-P), considered as a sparingly soluble P source. We compared these data with those from the same soils under a more typical P management, i.e., fields amended with soluble P sources superphosphate and dairy manure (SP+DM). Fractionation of manures according to the Hedley procedure suggested limited solubility of F&MM-P, two-thirds of the F&MM-P being soluble in acid (HCl) only. In mineral soils, surplus F&MM-P accumulated for the most part as HCl-P (poorly available), whereas in organic soils accumulation occurred largely as NaOH-soluble (moderately available) and labile P. Translocation of F&MM-P was evidenced by P fractionation and by agronomic P test: subsurface soil of F&MM-amended fields contained more P than the same soils in fields amended with SP+DM. In the 35 soils that had received surplus F&MM-P, agronomic P status was classified as excessive in 90% of the samples taken from the plough layer, in 75% of those from 20 40 cm depth, and in 50% of those from 40 60 cm depth. In the reference soils amended with SP+DM, excessive P status was recorded for 23% of the plough layer samples and 4% of the subsurface samples. These results show that manure P which appears as sparingly soluble in P fractionation may in a longer term increase the content of labile soil P and translocate in the soil profile when applied in high rates.
Keywords: Ys; phosphorus saturation; translocation in soils; manure; fur animals; long-term effects; Finnish Agri-Environmental Program