Minttukokoelma Mikkelissä - Galambosi, Bertalan; Galambosi, Zsuzsanna; Valo, Ritva; Jalonen, Jorma; Joutsamo,Topi (Maatalouden tutkimuskeskus, 1999)
Vuosina 1998 1999 Mikkelissä viljeltiin yhteensä 40 minttulajia. Minttukokoelma sisältää 12 piparminttukantaa, 21 muuta minttulajia ja - kantaa sekä 7 ns. valeminttu lajia. Toisistaan 2 m:n etäisyydelle istutettuja kantoja viljeltiin 3 m²:n penkeissä. Tässä havaintokokeessa tutkittiin eri minttulajien ja - kantojen talvehtimista, kasvua, koristeellisuutta, tuoresadon määrää ja kuiva- ainepitoisuutta sekä lehtien ja varsien suhteita. Kokeessa seurattiin myös eri piparminttukantojen ruostesaastumista (Puccinia menthae) sekä määriteltiin kuivan lehtisadon haihtuvan öljyn pitoisuus ja koostumus. Eri lajien tai kantojen sadon ja laadun perusteella kokoelmasta valitaan parhaat jatkolisäykseen.

During 1998 1999 a total of 40 different mint species were cultivated in a mint collection founded at Mikkeli, Finland (61°44 N, 27°18 E). Twelve peppermints (Mentha x piperita L.), 21 other mint species and seven false mints were studied for growth, overwintering, dry matter content and leaf/stem ratio. In addition, the occurrence of mint rust (Puccinia menthae) was recorded on peppermints. The purpose of the collection was to compare the most important agronomical and quality criteria of mints grown under similar conditions and to choose the best lines for further cultivation.
Keywords: Pu; mintut; Mentha; yrtit; maustekasvit; sato; haihtuvat öljyt; kasvintuotanto; sadon laatu; laatu; mints; Mentha; yield; plant production; quality; essential oils