Toimintamalli maatilamittakaavan hyönteistuotantoon - Karhapää, Maija; Pitkänen, Henna; Tapio, Miika; Heiska, Susanne; Siimekselä, Tiina; Harjunmaa, Vesa; Markkanen, Jukka; Stefański, Tomasz; Peltomäki, Tuija; Virta, Jouni; Jalava, Taina; Aromaa, Hanna; et al. (Luonnonvarakeskus, 2025)
Kanalle lähitoukkaa -hankkeessa kehitettiin maatilamittakaavaan soveltuva, skaalautuva ja helposti yleistettävä toimintamalli hyönteisproteiinin tuottamiseksi siipikarjan ja sikojen rehuksi. Tavoitteena oli parantaa valkuaisomavaraisuutta, vähentää riippuvuutta tuontiraaka-aineista sekä vahvistaa huoltovarmuutta ja kriisinkestävyyttä erityisesti luonnonmukaisessa tuotannossa, jossa soijan ja kalajauhon saatavuus ja hinta muodostavat keskeisiä haasteita. Hyönteistuotannon sivuvirtana syntyvä toukanpuru eli frassi on lisäksi arvokasta luomukelpoista lannoitetta, jonka tuotanto edistää ravinneomavaraisuutta. Hankkeessa keskityttiin mustasotilaskärpäsen (Hermetia illucens, MSK) kasvatukseen, koska laji on taudinkestävä ja pystyy hyödyntämään tehokkaasti kasvintuotannon sivuvirtoja. Sivuvirtojen käyttö parantaa olennaisesti tuotannon ympäristökestävyyttä. Hankkeessa kehitettiin maatiloille soveltuva toimintamalli, jossa esitellään tekniset ratkaisut kasvatukseen, seulontaan ja toukkamassan prosessointiin. Lisäksi laadittiin yksityiskohtaiset ohjeet tuotannon aloittamiseen ja skaalaukseen sekä kehitettiin laskentatyökalu tuotannon kannattavuuden arviointiin erilaisissa skenaarioissa. Työkalu sisältää useita osa-alueita, kuten kasvualustan koostumuslaskurin, biologisen tehokkuuden mallinnuksen ja investointien kannattavuusarviot. Hyönteiskasvattamon suunnittelussa tulee painottaa riskien ja laadun hallintaa, elintarviketurvallisuutta, hygieniaa, tuotantotilojen puhdistettavuutta ja työturvallisuutta. Tilat, materiaalit ja ilmanvaihto on hyvä mitoittaa siten, että ne tukevat sekä tuotannon laatua että henkilöstön terveyttä. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää allergia- ja pölyaltistuksen hallintaan, lämpö- ja kosteustekijöihin sekä tapaturmien ehkäisyyn. Frassin eli toukkapurun käyttöön lannoitteena laadittiin ohjeistus sivutuoteasetuksen mukaisesta käsittelystä.
Keywords: hyönteisproteiini; hyönteisrehu; toimintamalli; tuotantoprosessi; mustasotilaskärpänen; luomutuotanto; substraatti; frassi; tuotantolaitos; kannattavuuden arviointi