Agronet-yhteistyö vuosina 1992-1999 - Öfversten, Jukka; Haavisto, Pekka (Maatalouden tutkimuskeskus (MTT), 2000)
Maatalouden tutkimuskeskuksen ja Maaseutukeskusten liiton vuonna 1992 kahdenkeskisenä yhteistyönä aloittama Agronet-hanke on vuosien saatossa kehittynyt koko maa- ja elintarvikealan kattavaksi yhteistyöverkostoksi. Yhteistyöllä on ollut samanaikaisesti sekä tutkimuksellisia että jokapäiväiseen operatiiviseen toimintaan liittyviä tavoitteita. Yhteistyön tukena on aina käytetty viimeisimpiä tietotekniikan välineitä ja ajantasaista tietoteknistä osaamista. Sen päätarkoituksena on kuitenkin ollut tiedon tuottajien ja tiedon käyttäjien toiminnallisista tarpeista lähtevä palvelujen määritteleminen ja kehittäminen. Näin ollen yhteistyön lähtökohtana on pidetty ihmisten verkostomaisen työskentelyn tukemista tietotekniikan keinoin, ei uusien teknisten innovaatioiden tavoittelua. Yhteistyön konkreettisena ja näkyvänä tuloksena on kehitetty vuonna 1997 tavaramerkiksi rekisteröity Agronet-tietoverkko, joka on maatalous- ja elintarvikealalla pisimpään toiminut ja eniten käytetty tietoverkko. Tästä näkyvästä tuloksesta huolimatta verkostoyhteistyö on vuosien mittaan lisääntyvässä määrin muuttunut insinöörityöstä kunkin yhteistyön osapuolen omien päämäärien toteuttamiseen tähtääväksi ja aina vain enemmän ja enemmän liiketoiminnallista osaamista ja kekseliäisyyttä vaativaksi luovaksi toiminnaksi. Tämä raportti sisältää kuvauksen Agronet-yhteistyön eri vaiheista, tavoitteista ja keskeisistä tuloksista sekä vision ja strategian yhteistyön jatkamiseksi vuodesta 1999 eteenpäin.

Agronet was set up in 1992 as a joint effort by the Agricultural Research Centre of Finland and the Finnish Association of Rural Advisory Services. Over the years the venture has thrived and now encompasses most of Finland s agro-industry. Underpinned by the most recent information technology and the best available technical personnel, Agronet has had both scientific and practical objectives. The main emphasis, however, has always been on the development of user-oriented practical applications and services. The thrust of co-operation has therefore been on human networking facilitated by modern information technology, not on developing technical innovations. The Agronet information network a registered trademark since 1997 is the most visible result of the collaboration and is, moreover, the oldest and most widely used agro-industry oriented information network in Finland. Despite this tangible product, the focus of Agronet has gradually shifted from engineering to activities increasing the efficiency, effectiveness and ingenuity of the business processes of the participating organisations. This booklet traces the different phases and achievements of the Agronet venture from 1992 to 1999 and looks at how the collaboration should continue.
Agronet co-operation in 1992-1999
Keywords: Yl; WWW; verkkopalvelut; maatalous; elintarvikeala; tietoliikenneverkot; tietopalvelu; Internet