Näkökulmia suomalaisen siipikarjanlihan tuotannon kilpailukykyyn, kulutukseen ja kauppaan - Forsman-Hugg, Sari (toim.); Turunen, Harri (toim.) (MTT, 2008)
Siipikarjanlihan tuotanto ja kulutus ovat kasvaneet Suomessa voimakkaasti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Kiristyvä kilpailu siipikarjanlihamarkkinoilla, tuotantokustannusten nousu ja maatalouspoliittiset tukiratkaisut ovat asettaneet suomalaiselle siipikarjankasvatukselle ja lihanjalostukselle kuitenkin uusia haasteita kilpailukyvyn ylläpitämiseksi ja parantamiseksi. Laajan hankekokonaisuuden tavoitteena oli tuottaa tietoa suomalaisen siipikarjanlihan tuotannon kilpailukyvyn ja kulutuksen edistämiseksi. Hanke koostui seitsemästä osatutkimuksesta, joissa tarkasteltiin suomalaisen siipikarjanlihaketjun eri osa-alueita niin tuottajan, jalostajan, kuluttajan, ruokapalvelujen kuin hallinnon ja yhteiskunnan näkökulmasta. Hankkeessa tarkasteltiin eri ruokintavaihtoehtojen kannattavuutta alkutuotannossa, siipikarjan hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä, tilatason tautiriskinhallinnan taloudellisia vaikutuksia, broilerituotannon suojajärjestelmiä teknisen kaupan esteen näkökulmasta, Euroopan tukkuhintojen vaikutusta Suomen hintatasoon sekä siipikarjanlihasektorin yhteiskunnallista merkitystä maatalous- ja kauppapolitiikan muutospaineissa. Hankekokonaisuus tuotti tutkimustietoa ja näkökulmia siipikarjasektorin eri osa-alueiden toiminnan tehostamiseen ja suunnitteluun. Tuloksia voidaan hyödyntää niin sektorin kilpailukyvyn parantamisessa, kuluttajamarkkinoinnin edistämisessä, siipikarjasektorin bioturvallisuuteen liittyvässä riskinarvioinnissa kuin maatalouspoliittisessa päätöksenteossa. Alan strategiatyössä tulisi ennakoida niin toimintaympäristön muutoksia kuin kuluttajien käyttäytymistä. Parantamalla alkutuotannon kustannustehokkuutta esimerkiksi viljavaltaisella ruokinnalla ja nostamalla näkyvämmin esiin tuotantoketjun vahvuuksia eettiset tekijät huomioon ottaen on mahdollista ylläpitää kuluttajien luottamusta suomalaista siipikarjanlihaa kohtaan muuttuvissakin markkinatilanteissa.

Both the production and consumption of poultry meat have increased considerably in Finland during the past decade. Growth in competition on the poultry meat markets, rise in the production costs and policy decisions on agricultural support payments have imposed new challenges to maintaining and improving the competitiveness of poultry meat production and processing in Finland. An extensive joint project was launched to provide alternatives and information for promoting the competitiveness of poultry meat production and the consumption of domestic poultry meat products. The project consisted of seven sub-studies, in which the different parts of the Finnish poultry production chain were examined from the perspective of producers, meat processors, consumers, catering services, as well as public administration and society at large. The project comprised the following topics: profitability of different feeding alternatives in primary production, factors influencing animal welfare in poultry production, economic effects of poultry disease risk management on the farm-level, protection systems for broiler production from the perspective of technical trade barriers, impact of wholesale prices in Europe on the Finnish price level, and societal significance of the poultry meat sector in view of the pressures for cha nge in agricultural and trade policy. The project provided research information and perspectives for improving the operations and planning in different parts of the poultry sector. The results can be utilised in improving the competitiveness of the sector, promoting the marketing of poultry meat products, assessment of biosecurity risks in the poultry sector, and decision-making in agricultural policy. In the strategy work of the sector, it would be important for the actors in the poultry production chain to anticipate changes both in the operating environment and in consumer behaviour. Improving the cost efficiency of primary production by cereal-dominated feeding systems and highlighting the strengths of the production chain, with due account for ethical considerations, ensures the consumers' confidence in domestic poultry meat products also in the changing market environment.
Keywords: Ma; siipikarja; broileri; talous; hyvinvointi; kuluttajat; WTO; elintarvikeketju; tuotantotapa; bioturvallisuus; poultry; broiler; economy; welfare; consumers; WTO; food chain; biosecurity