Effect of soil-spraying time on root-colonization ability of antagonistic Streptomyces griseoviridis - Kortemaa, Hanna; Haahtela, Kielo; Smolander, Aino (Agricultural Research Centre of Finland, 1997)
Mikrobit, jotka asuttavat tehokkaasti juuria, ovat lupaavia biotorjuntaeliöitä käytettäväksi maalevintäisten kasvitautien torjuntaan. Antagonistisen Strepto-myces griseoviridis -sädebakteerin kykyä asuttaa rypsin ja porkkanan juuria testattiin hiekkaputkimenetelmällä. Käsittelemätön hiekka kasteltiin mikrobiliuoksella joko välittömästi tai seitsemän vuorokauden kuluttua siemenen kylvöstä. Tulokset osoittivat, että S. griseoviridis asutti juurivyöhykkeen tehokkaasti, jos mikrobikäsittely tehtiin välittömästi kylvön jälkeen, mutta selvästi heikommin, kun käsittely tehtiin viikon kuluttua kylvöstä. Mikrobitiheydet olivat rypsin juuressa suuremmat kuin porkkanan juuressa. Antagonisti eristettiin juuren yläosasta useammin kuin alemmista osista. Steriilissä hiekassa S. griseo-viridis asutti rypsin juuret tehokkaasti molempien käsittelyaikojen jälkeen. Nämä tulokset osoittavat, että S. griseoviridis pystyy kilpailemaan maassa luontaisesti esiintyvien mikrobien kanssa, jos antagonistia on kasvualustassa runsaasti ennen siemenen itämistä. Jos antagonisti lisätään maahan myöhemmin, se pystyy suhteellisen huonosti kilpailemaan muiden mikrobien kanssa. Hyvän biotorjuntatuloksen saavuttaminen käytännön kasvintuotannossa edellyttää oikean käsittelymenetelmän ja -ajan tuntemista. S. gri-seoviridis levisi ja säilyi elävänä hyvin steriloimattomassa hiekassa, jossa ei kasvanut kasveja.

The root-colonization ability of Streptomyces griseoviridis Anderson et al. was tested on turnip rape (Brassica rapa subsp. oleifera DC.) and carrot (Daucus carota L.) by the sand-tube method. Non-sterile sand was sprayed with a microbial suspension immediately or 7 days after the seed had been sown. Results expressed as population frequencies and densities indicated that S. griseoviridis effectively colonizes the rhizosphere when the microbe is applied immediately after sowing but less effectively when it is applied 7 days later. Detection values of S. griseoviridis were higher for turnip rape than for carrot. In sterile sand, S. griseoviridis invaribly colonized the rhizosphere of turnip rape after each of the two applications. These findings indicate that S. griseoviridis can compete with indigenous soil microbes in the rhizosphere if it is sufficiently abundant in the soil before the seed emerges. If applied later, however, it competes rather poorly. In root-free nonsterile sand, S. griseoviridis dispersed and survived well.
Keywords: Ta; sädesienet; biologinen torjunta; kevätrypsi; porkkana; actinomycetes; biological control; Brassica rapa ssp.; oleifera; Daucus carota; plant growth-promoting; rhizobacteria (PGPR); rhizosphere