Kylvöajan ja kylvötiheyden vaikutus rukiin satoon ja laatuun luonnonmukaisessa viljelyssä - Niskanen, Markku; Huusela-Veistola, Erja; Jalli, Heikki; Vuorinen, Martti (MTT, 2004)
Vuonna 2002 tutkittiin MTT:n Etelä-Pohjanmaan tutkimusasemalla Ylistarossa ja Hämeen tutkimusasemalla Pälkäneellä kylvöajan ja kylvötiheyden vaikutusta satoon ja laatuun rukiin luonnonmukaisessa viljelyssä. Ruis kylvettiin joko normaaliin aikaan tai 2 viikkoa sitä myöhemmin. Kylvötiheys oli joko normaali 500 kpl/m2 tai sitä tiheämpi 600 kpl/m2. Lajikkeina olivat Riihi ja jalostuslinja Bor 7068. Kylvöaika ei juuri vaikuttanut satoon. Pälkäneellä myöhempi kylvö tuotti 700 kg enemmän satoa, mutta vaihtelu oli suurta. Ylistarossa kylvöaika vaikutti satoon vähän. Pälkäneellä 39 % ja Ylistarossa 10 % aikaisin kylvetyistä kasvustoista oli kahukärpäsen vioittamia. Myöhään kylvettäessä kahukärpäsiä oli vähemmän. Etelä-Suomessa voi olla tarpeen kylvää luonnonmukainen ruis myöhään, jotta vältytään kahukärpäsiltä. Pohjoisempana voidaan kylvää elokuun viimeisellä viikolla. Keski-Suomessakin kylvöjä voi myöhäistää lämpiminä syksyinä jonkin verran. Kylvömäärän lisääminen 20 %:lla ei vaikuttanut satoihin myöhäisessä kylvössä.

The aim of the study was to investigate the influence of sowing time and sowing density on yield capacity and quality of organically farmed rye (Secale cereale L.). Agrifood Research Finland carried out the study at Häme Research Station in Pälkäne and South Ostrobothnia Research Station in Ylistaro in 2002. The trials were established as split-split-plot trials where the main plots were the sowing times; normal and two weeks later. The sowing densities (500 plants /m2 and 600 plants /m2) were split-plots and the varieties Riihi and Bor 7068 were split-split-plots. Sowing time had no significant affect on yields in either site. At Häme Research Station later sowing time resulted in a grain yield of > 700 kg hacompared with normal sowing time, but the difference was not statistically significant. At South Ostrobothnia Research Station the yield at the two sowing times were similar. The amount of plant damage caused by frit fly (Oscinella frit) at normal sowing was 39 % and 10 % at Häme Research Station and South Ostrobothnia Research Station respectively. At later sowing frit fly numbers were very low at both sites. In southern Finland it could be better to sow rye later to reduce frit fly damage. In the northern Finland it is currently recommend to sow during last week of August. These results show that it also suit modern varieties. In warm autumns it could be better to sow a little later also in northern Finland to limit frit fly damage.
Keywords: Ta; ruis; luonnonmukainen viljely; kylvöaika; kylvötiheys; kahukärpänen; organic farming; rye; sowing time; sowing density; frit fly