Kehitystä naudanlihantuotantoon II - Huuskonen, Arto (toim.) (MTT, 2011)
InnoNauta Tiedotus -hankkeen keskeisimpänä tavoitteena on uusimman kotimaisen ja ulkomaisen tiedon hankinta ja sen saattaminen asiasta kiinnostuneiden tietoon. Tähän julkaisuun on koottu emolehmätuotantoa ja liharotuisten nautojen kasvatusta käsittelevien neljän kirjallisuusselvityksen merkittävimmät tulokset. Ensimmäisessä kirjallisuusselvityksessä kartoitetaan emolehmien ja kasvavien liharotuisten nautojen syöntikykyyn ja tuotannolliseen tehokkuuteen vaikuttavia tekijöitä. Rotujen ominaisuudet ovat erilaisia. Eri ominaisuudet vaikuttavat tuotannolliseen onnistumiseen ja tuotannon sujuvuuteen. Isojen rotujen teurasominaisuudet ovat keskimäärin paremmat kuin keskikokoisten rotujen. Toisaalta isojen rotujen emojen ylläpitokustannus ja poikimavaikeuksien riski voivat olla suuremmat kuin keskikokoisten rotujen. Keskikokoisten rotujen kasvatuksessa pystytään hyödyntämään karkearehuvaltaista ruokintaa, jolloin ruhon rasvoittuminen voi olla vähäisempää ja eläinten kasvu muodostuu tasaisemmaksi kuin väkirehuvaltaisella ruokinnalla. Eläinaineksella on suuri merkitys tuotantotulokseen, ja jokaisen tuottajan tulisi kiinnittää huomiota sen kehittämiseen. Tilakohtaisesti eläinten tuotannollisia ominaisuuksia voidaan kehittää esimerkiksi seuraamalla tuotantotuloksia ja ulkonäköarvioinnin perusteella. Uusia välineitä ovat mm. geenitestit, joita voidaan käyttää tarkentamaan haluttuja ominaisuuksia. Toisessa selvityksessä tarkastellaan käytäntöjä, jotka edistävät ja helpottavat emolehmien syyspoikivuutta. Syyspoikivuus ei ole luonnollinen poikima-ajankohta naudoille. Sitä voidaan kuitenkin käyttää emolehmäkarjoissa ilman tuotantotulosten heikkenemistä, jos emojen ravintoaineiden tarpeesta huolehditaan. Vasikoiden kasvatus sisällä yhdessä emojen kanssa vaatii tuotantotiloilta erilaiset rakenteet kuin keväällä syntyneiden vasikoiden huomattavasti lyhyempi pihattoolosuhteissa tapahtuva kasvatus. Syyspoikivien emojen tiineyttämisessä voidaan käyttää keinosiemennystä ja/tai alkionsiirtoa tehokkaammin kuin kevätpoikivien emojen tiineyttämisessä. Siitossonnille sisätiloissa astuminen voi kuitenkin olla haasteellista ja aiheuttaa loukkaantumisriskin. Kolmanteen artikkeliin on kerätty tietoa emolehmien laiduntamiseen liittyvistä tekijöistä. Laidunnusratkaisut ovat aina tilakohtaisia. Laiduntaminen on taloudellisesti kannattava vaihtoehto, jos tuotantotavoitteet saavutetaan laidunkauden kuluessa. Onnistuneella laidunkaudella emolehmät eivät tarvitse laitumen lisäksi muuta rehua. Laitumella emojen tulisi kuntoutua ja vasikoiden kasvaa hyvin. Naudoilla on lajityypillisiä käyttäytymismalleja ja yksilöllisiä mieltymyksiä, joita hyödyntämällä voidaan helpottaa laiduntamisen onnistumista. Laidunkierron suunnittelu kuuluu laiduntamisen onnistumisen ehtoihin. Emolehmille voidaan järjestää meidän olosuhteisiimme tavanomaista pitempi ja kannattava laidunkausi erilaisilla kasvivalinnoilla. Neljännessä artikkelissa kerrotaan elävien eläinten valinnan perusteista sekä lihakarjan rakennearvostelun ja kokonaisvalinnan merkityksestä ja menetelmistä. Liharotuisten eläinten valinta on vaativa ja pitkäjänteinen tehtävä. Kasvattajan tulee tietää, millaisella eläinaineksella päästään haluttuihin tavoitteisiin. Suomalainen lihakarjankasvatus on vielä hyvin nuorta, ja meillä on vähän kokemusta lihakarjan rakenteen arvioinnista. Tietoa kannattaa kuitenkin hakea ja käyttää hyväkseen, sillä vain systemaattisella huonojen eläinten karsinnalla pystytään parantamaan karjan kokonaistasoa. Eläinten rakenteeseen tulee satsata, sillä sekä kannattavuutta että kokonaistulosta pystytään nostamaan hyvän eläinaineksen avulla.

The central aim of the InnoNauta Tiedotus project is to acquire the latest information from home and abroad and to distribute it to those concerned. This publication summarises the main results of four literature reviews on beef production. The aim of the first literature review is to map the factors that affect the voluntary feed intake and production efficiency of beef cows and growing beef cattle. The productive traits of beef breeds and breed types within breed are different. The different traits have an effect on the success and efficiency of production. On average, large breeds have better carcass traits than medium-size breeds. On the other hand, the maintenance energy requirements and risk for calving difficulties of beef cows may be higher for large breeds than for medium-size breeds. Roughage-based diet can be used in the feeding of medium-size breeds, whereby the carcasses may accumulate less fat and the growth rate of the animals may be more even than with animals on a concentrate-based diet. The quality of animal stock has a great impact on the production result and every producer should pay attention to its development by breeding. On individual farms the productive traits of the animals can be developed e.g. by following the production results and by visual appraisal. New methods include e.g. gene tests that can be used The aim of the second review is to study practices that promote and facilitate autumn calving in beef cows. Autumn calving is not the natural calving season for cattle. However, autumn calving can be introduced for beef cow herds without weakening the production traits if the nutrient requirements of the cows are looked after. Indoor raising of calves together with the cows requires different structures on the production farm than the considerable shorter period of raising spring calves indoors with their dams. Artificial insemination and/or embryo transfer can be used more effective in the breeding of autumn calving cows than in spring calving cows. However, natural service indoors can be challenging for the breeding bull and result in a risk for injury. The object of the third review is to collect data on the factors related to grazing of beef cows. The grazing solutions are always unique to each farm. Grazing is an economically viable option if the production goals are reached during the grazing season. In a successful grazing season the beef cows have no need for other feed. During grazing the beef cows should gain body condition score and the calves should grow well. Cattle exhibit behavioral traits typical of the breed as well as individual preferences that can be used to further the success of grazing. Proper planning of rotational grazing system is a prerequisite for successful grazing. The object of the fourth review is to illustrate the basics of visual appraisal and the significance and methods of objective live cattle assessment and total breeding selection for beef cattle. The selection of beef breed animals is a demanding and complex task. The breeder should be aware of what kind of animal stock is required for meeting the desired goals. Finnish beef cow production is still very young and we have little experience on objective live cattle assessment of beef breeds. Nevertheless, it pays off to acquire more information and use it, since the overall quality of the cattle can only be improved by systematically eliminating inferior animals.
Keywords: Ko; naudanlihantuotanto; emolehmätuotanto; emolehmät; rodut; syyspoikivuus; laiduntaminen; ruokinta; rehut; jalostus; rakennearvostelu; kokonaisvalinta; beef production; beef cows; breed types; autumn calving; grazing; feeding; feeds; breeding; objective live cattle assessment; total breeding selection