Tietoa puutarhatuotannon ympäristövaikutuksista : Oppimateriaali - Manninen, Heli; Rantanen, Marja; Räsänen, Kati; Rikala, Kati; Tolonen, Ulla; Vieraankivi, Marja-Liisa (Luonnonvarakeskus, 2025)
Puutarhakasveja voidaan viljellä avomaalla, tunnelissa, kasvihuoneessa tai vertikaalituotannossa. Eri viljelytapojen hyötyjä ja haittoja on hyvä pohtia monipuolisesti. Mitä viljelykasveja halutaan viljellä? Ja miten viljely tulisi tehdä? Miten tuotanto on kannattavaa? Ajankohtainen kysymys myös on, millaisia vaikutuksia tuotantotavalla on ympäristölle? Ympäristövaikutuksia on mahdollista pienentää, kun tunnistetaan, mistä ne aiheutuvat. Ympäristövaikutuksia voidaan mitata esim. elinkaariarviointimenetelmällä. Tämä oppimateriaali on tarkoitettu puutarha-alan ammattilaisten ja opiskelijoiden käyttöön. Oppimateriaali sisältää tietoa kestävästä kehityksestä ja ympäristövaikutusten mittaamisesta sekä puutarhatuotannon viljelytavoista esimerkkikasvein. Johdannon jälkeen materiaali on jaettu teemoittain: lyhyen yleisen tekstin jälkeen kerrotaan teemaan liittyvistä ympäristövaikutuksista ja jokaisen luvun lopussa aihetta pääsee pohtimaan ja soveltamaan tehtävässä. Tehtäviä voi tehdä yksin tai yhdessä muiden oppilaiden kanssa opettajan johdolla.
Keywords: puutarhatuotanto; elinkaariarviointi