Korvaako valssimylly vasaramyllyn sikatilalla - Alaviuhkola, Timo (Suomen kotieläinjalostusosuuskunta, 1998)
Lihasikojen rehunkäyttö ja teuraslaatu oli sama riippumatta siitä, oliko vilja jauhettu vasara- tai valssimyllyllä. Kasvu oli vasaramyllyjauhatuksella hieman parempi kuin valssijauhatuksella keskimäärin (p<0.05). Vasaramylly voidaan hyvin korvata valssimyllyllä jauhettaessa ohraa ja vehnää sikojen rehuun. Ohran maittavuus voi kärsiä, jos valssien välys on yli 0.35 mm. Vehnällä tätä ongelmaa ei ole. Siat sulattavat rehun ravintoaineet likimain yhtä tehokkaasti olipa vilja jauhettu vasaramyllyllä, rihlavalssimyllyllä tai murskemyllyllä. Myllyjen teho on huomattavasti alle valmistajan ilmoittaman, jos jauhetaan sioille sopivaan karkeuteen. Vehnä voidaan jauhaa vasaramyllyllä 5 mm seulaa käyttäen. Valssimyllyssä valssien välys saa olla 0.5-0.6 mm. On luultavaa, että valssimylly sopii huonosti kauran jauhatukseen. Ehjiksi jäävät helpeet ja kuoret huonontavat rehun maittavuutta, ruokintalaitteiden toimintaa ja jopa putkilannanpoistomenetelmän toimintaa.
Keywords: Ko; myllytyypit; sika; lihasika; rehut; ruokinta; jauhatus