Effects of sodium sulphate and potassium chloride fertilizers on the nutritive value of timothy grown on different soils - Huhtanen, Pekka; Ahvenjärvi, Seppo; Heikkilä, Terttu (Agricultural Research Centre of Finland, 2000)
Tutkimuksen tavoitteena oli selvitettää natrium- ja kaliumlannoituksen vaikutusta timotein ravintoarvoon. Näytteet olivat Peltovuoren ja Yli-Hallan (1997) astiakokeesta, jossa selvitettiin Na- ja K-lannoituksen vaikutusta timotein Na, K, Ca ja Mg-pitoisuuteen ja satoon savi-, hieta- ja turvemaalla. Käytetyt ravinnemäärät olivat 0, 200 tai 400 mg Na l-1 kokeen alussa natriumsulfaattina ja 0, 100 tai 200 mg K 1-1 joka sadolle kaliumkloridina. Tähän tutkimukseen valittiin kolmannen sadon näytteet, koska niissä Na-pitoisuuden vaihtelu oli suurin (0,16-7,13 g kg-1). Vaikka timotei luetaan ns. natrofobisiin kasveihin, jotka ottavat huonosti natriumia versoihin, nousi timotein natriumpitoisuus huomattavasti. Na- ja K-lannoituksen vaikutusta timotein ravintoarvoon tutkittiin in vitro -kokein ja lisäksi määritettiin typpi, neutraalideterkenttikuitu (NDF), sokeri, rikki ja fosfori. Orgaanisen aineen in vitro -sulavuus määritettiin sellulaasimenetelmällä ja potentiaalinen kuiva-aineen ja NDF:n pötsisulavuus inkuboimalla näytettä 12 vrk nailonpussissa kahden lehmän pötsissä (in situ). Sulatuskinetiikan parametrit määritettiin mikrobikäymisen tuottaman kaasuntuotannon mittauksella ajan funktiona automaattisella mittauslaitteella, ja dynaamisen ja pötsimallin perusteella laskettiin potentiaalisesti sulavan kuiva-aineen pötsisulavuus ja kuiva-aineen todellinen pötsisulavuus. Lannoituksen vaikutus raakavalkuais-, NDF- ja sokeripitoisuuteen oli pieni. Na-lannoitus lisäsi hieman ja K-lannoitus vähensi typpipitoisuutta ja molemmat vähensivät laskennallista sokeripitoisuutta. NDF-pitoisuus nousi hieman Na-lannoituksella. Na-lannoitus lisäsi ja K-lannoitus vähensi rikki- ja fosforipitoisuutta vaikutuksen riippuessa maalajista. Na-lannoituksen vaikutukset orgaanisen aineen in vitro sulavuuteen sekä potentiaaliseen kuiva-aineen ja NDF:n pötsisulavuuteen olivat pieniä, vaikkakin tilastollisesti merkitseviä. Kokonaiskaasutuotanto ja nopeasti sulavan fraktion kaasutuotannon nopeus vähenivät, kun timotein typpi-, rikki-, kalsium-, magnesium-, fosfori- ja natriumpitoisuudet nousivat. Na-lannoituksella ei ollut vaikutusta sulatuskinetiikan parametreihin ja estimoituun potentiaalisesti sulavan kuiva-aineen pötsisulavuuteen tai kuiva-aineen todelliseen pötsisulavuuteen, kun taas K-lannoitus lisäsi hieman nopeasti sulavan fraktion kaasutuotannon nopeutta ja todellista kuiva-aineen pötsisulavuutta. Kaliumin vaikutus oli selvin turvemaalla. Maalajien välillä oli eroja kaasuntuotannon määrässä ja potentiaalisesti sulavan kuiva-aineen ja todellisessa kuiva-aineen pötsisulavuudessa, savimaa ruoho oli huonoiten ja turvemaan ruoho parhaiten sulavaa. Näiden tulosten mukaan Na-lannoituksella ei näytä olevan samanlaisia myönteistä vaikutusta timotein ravintoarvoon kuin brittiläistutkimuksissa on usein esitetty englannin raiheinällä, mutta K-lannoitus voi parantaa timotein ravintoarvoa K-puutteesta kärsivillä mailla.

Third harvest samples from a pot experiment were analysed to study the effects of sodium (Na) (0, 200 and 400 mg dm-3 of soil in a single application as Na2SO4 . 10H2O) and potassium (K) application (0, 100 and 200 mg dm-3 applied at each harvest as KCl) on the nutritive value of timothy grown on three different soil types (clay, loam and organogenic soil). The effects of fertilization on concentrations of crude protein, neutral detergent fibre (NDF) and non-structural carbohydrates, although statistically significant, were relatively minor in absolute terms. Na applications increased and K applications decreased sulphur and phosphorus concentrations, the magnitude of which was dependent on soil type. The increase in sulphur concentration can be attributed to sulphate in Na-fertilizer. The effects of fertilizers on in vitro organic matter digestibility and the potential extent of dry matter (DM) and NDF digestibility were small. Digestion kinetic parameters estimated from fermentative gas production measured using a fully automated system were used in a rumen simulation model to estimate digestibility. Total gas volume and the rate of gas production from the rapidly digestible fraction were negatively correlated with timothy S and N concentrations. Na application had no effect, but K application increased true rumen DM digestibility, the effect being most profound on organogenic soil. The results suggest that Na application does not elicit substantial positive effects on the nutritive value of timothy which has often been reported for perennial ryegrass, but K application can improve the nutritive value of timothy grown on K deficient soil.
Keywords: Ko; timotei; sulavuus; natrium; kalium; märehtijät; rehut; ruokinta; digestibility; gas production; grasses; in vitro; phosphorus; rumen model; sulphur