Uhanalaisten lääkekasvien markkinat ja viljely: Kirjallisuusselvitys - Galambosi, Bertalan; Jokela, Kirsi (MTT, 2002)
Tässä kirjallisuuskatsauksessa pyrittiin selvittämään, mitä Suomen ilmastoon soveltuvia, uhanalaisia lääkekasveja Euroopassa viljellään ja minkälaista niiden viljelytutkimus on. Lisäksi selvitettiin, mitkä uhanalaiset yrtit sopivat Suomessa viljeltäviksi ja minkälaiset ovat lajien markkinat. Vuonna 1998 useissa Euroopan maissa rekisteröitiin vaarantuneeksi ja uhanalaiseksi kaikkiaan 154 kasvilajia. Näistä lähes 20 sopii viljeltäväksi Suomen ilmastossa. Tärkeimmät lajit ovat ojakärsämö (Achillea ptarmica), kalmojuuri (Acorus calamus), poimulehtilajit (Alchelmilla vulgaris, A. xanthochlora, A. alpina), etelänarnikki (Arnica montana), karhunlaukka (Allium ursinum), keltakatkero (Gentiana lutea), kissankäpälä (Antennaria dioica), taponlehti (Asarum europaeum), kielo (Convallaria majalis), kihokit (Drosera rotundifolia, D. anglica), tyräruoho (Herniaria glabra), euroopanalppitähti (Leontopodium alpinum), vesiminttu (Mentha aquatica), ra ate (Menyanthes trifoliata) ja kevätesikko (Primula veris). Näiden lääkekasvilajien markkinat vaihtelevat suuresti lajista, maasta ja käyttöalueesta riippuen. Saksalaiset rohdosyritykset ostavat markkinatutkimuksen mukaan kerrallan 1-5 tonnia kuivarohdosta. Tuotteet maksavat 1-10 euroa kilolta, ja kauppaehdoista on sovittava laji-, tavara- ja yrityskohtaisesti. Lääketeollisuuden aloitteesta Euroopassa on aloitettu tärkeimpien uhanalaisten yrttien viljelytutkimus ja viljely. Selvitysten mukaan se on ajankohtaista myös Suomessa. Tämän kirjallisuusselvityksen perusteella Suomessa tarvitaan uhanalaisten lääkekasvien viljelytutkimusta, joka selvittää lajien lisäymenetelmiä, biomassatuotantoa, uusiutumiskykyä viljelyoloissa ja tuotantotekniikkaa, kuten rikkaruohontorjuntamenetelmiä, koneellistamista ja jatkojalostusta.

Due to the uncontrolled exploitation of wild plants several medicinal plant species are endangered in some countries in Europe and efforts have been made to encourage their cultivation (Lange 1998). Some of these medicinal plants originate from the cooler parts of Europe and they seem to be climatically suitable for cultivation in the southern part of Finland. This review of literature was carried out to determine the market potential and present research and cultivation status of a number of rare medicinal climatically suitable for the Nordic climate. Climatically suitable species are: Achillea ptarmica, Acorus calamus, Alchelmilla sp., Allium ursinum, Antennaria dioica, Asarum europeum, Convallaria majalis, Drosera sp, Gratiola officinalis, Herniaria glabra, Leontopodium alpinum, Menyanthes trifoliata and Primula veris. On the basis of the review of literature propositions were made for a field research programme on species basis. The field experiments were to focus on basic agrotechnical elements like propagation biology, plant establishment, biomass production, weed control, harvest optimisation, quality, etc. The project was carried out during 2000-2002 at Agrifood Research Finland, Ecological Production, Karila, Mikkeli.
Keywords: Ka; uhanalaiset kasvilajit; lääkekasvit; yrtit; luonnonkasvit; markkinat; viljely; endangered medicinal plants; wild medicinal plants market; introduction into culture