Hinnoittelun kustannusvastaavuus Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen Kotieläintuotannon tutkimuksen laboratoriossa - Aalto, Minna (Hämeen ammattikorkeakoulu, 2012)
Tämän kehitystyön tarkoituksena oli arvioida miten MTT:n Kotieläintuotannon tutkimuksen laboratorion hinnoittelu vastaa kustannuksia. Tavoitteena oli selvittää laskutusjärjestelmään liittyviä ongelmia ja miten toimintaa voisi kehittää, jotta tutkimusrahoitus saataisiin mahdollisimman hyvin kotiutettua laboratorion kulujen mukaisesti. Tutkimusaineistona käytettiin laboratorion LIMS -tietokannasta ja MTT:n AdeEko+ -taloudenohjausjärjestelmästä saatavia raportteja. Tarkastelu kohdistui projekteille tehtyjen analyysien analyysihinnaston mukaisten kulujen ja kokonaiskustannusten vertailuun, tarkastamalla vuonna 2011 tehtyjen analyysien hintojen vastaavuus laboratorion kokonaiskustannuksiin. Analyysihinnat tarkastettiin yleisemmin tehtävien analyysien osalta ja samalla selvisi työn sekä reagenssi- ja tarvikekulujen osuus hinnasta. Tarkastelun kohteena oli myös kuinka voisi seurata projekteille kirjattavia työtunteja ja analyysikustannuksia reaaliajassa. Laskutusjärjestelmän kehittämisen tuloksena on saatavissa ajantasainen ja oikea tieto laboratorion toiminnan ja talouden suunnittelua varten. Tarkastettu analyysihinnasto auttaa tutkijaa tutkimuksen analyysikustannusten määrittämisessä ja analyysien vaatiman työmäärän selvitys helpottaa tutkimussuunnitelman teossa. Lisäksi analyysien vaatimien työaikojen selvittäminen auttaa seuraamaan laboratoriossa vallitsevaa työtilannetta. Kun tiedetään analyysin vaatima työaika, voidaan analyysitilauksen saapuessa suunnitella kuinka paljon työaikakirjauksia kunkin henkilön tulee tehdä. Lisäksi työaikakirjausten sekä tarvikekustannusten vertailu käyttösuunnitelmassa arvioituun rahoitukseen helpottuu. Kustannustietoisuuden lisääminen, oikein merkittyjen työaikakirjausten tärkeyden ymmärtäminen ja LIMS -tietokannan kehittäminen ovat laboratorion tulevaisuuden tärkeimmät kehittämiskohteet.
Mestariluokka -täydennyskoulutuksen kehitystyö
Keywords: Kotieläintuotanto, mehiläistalous, riistanhoito, kalatalous; analyysihinta; hinnoittelu; laboratoriot; kustannuslaskenta; hinnastot