Omasal sampling technique in estimation of the site and extent of mineral absorption in dairy cows fed rapeseed and soybean expellers - Tuori, Mikko; Rinne, Marketta; Vanhatalo, Aila; Huhtanen, Pekka (MTT Agrifood Research Finland, 2006)
Fysiologisessa kokeessa selvitettiin rypsi- ja soijapuristeruokinnan vaikutusta lypsylehmien kivennäisaineiden eli natriumin, kaliumin, magnesiumin, fosforin ja rikin sulatukseen. Lehmien päivittäinen väkirehuannos oli 9 kg, ja se koostui ohran ja kauran seoksesta, jota korvattiin rypsi- tai soijapuristeella kahdella käyttömäärällä siten, että väkirehujen valkuaispitoisuudet olivat 130, 180 ja 230 g/kg kuiva-ainetta. Koeruokintoja oli yhteensä viisi. Lehmät söivät vapaasti säilörehua, joka sisälsi puolet puna-apilaa ja puolet timotei-nurminataa. Lisäksi lehmille annettiin suolaa ja hivenainelisä, mutta ei muita kivennäislisiä. Pötsisulavuus määritettiin satakertanäytteenottomenetelmällä, ja kokonaissulavuus sonnan kokonaiskeruun avulla. Muiden kivennäisten paitsi natriumin saanti lisääntyi valkuaislisän myötä, ja rypsipuristetta saaneiden lehyliopistomien kivennäisten saanti oli yleensä suurempi kuin soijapuristetta saaneiden. Magnesiumin imeytyminen tapahtui pääasiassa pötsi-verkkomahasta, mutta kalsium, fosfori, natrium ja kalium imeytyivät pääasiassa pötsi-verkkomahan jälkeen. Rikkiä imeytyi sekä pötsi-verkkomahasta että sen jälkeen. Rikin nettoimeytyminen pötsi- verkkomahasta osoittaa säilörehusta ja viljasta koostuvien ruokintojen sisältäneen riittävästi rikkiä pötsimikrobien tarpeeseen. Suuri satakertaan virtaava natriumin ja fosforin määrä kertovat näiden kivennäisten runsaasta erityksestä syljen mukana. Satakerta on tärkeä kivennäisten, erityisesti natriumin ja fosforin imeytymispaikka. Tulokset osoittavat myös, että lisäfosforin ja -magnesiumin tarvetta ei ollut kokeessa käytetyillä vilja-säilörehuruokinnoilla käytettäessä rypsirehuja valkuaislähteenä.

The effects of rapeseed and soybean expeller on digestion of sodium, potassium, calcium, magnesium, phosphorus and sulphur in dairy cows were investigated in a study conducted as an incomplete Latin square. The experimental diets consisted of five concentrates fed at a rate of 9 kg d-1: a mixture of barley and oats (control), which was replaced either with rapeseed or soybean expeller both at two levels (130, 180 and 230 g crude protein per kg dry matter). A mixture of grass and red clover silage (1:1) was fed ad libitum. No mineral supplements except for NaCl and trace minerals were used. Ruminal digestion was estimated by omasal sampling technique and total digestion from total faecal collection. Intake of all minerals except sodium increased with the level of protein supplementation and it was generally higher when rapeseed compared with soybean expeller diets were offered. Reticulo-rumen was the major site of net absorption of magnesium, whereas calcium, phosphorus, sodium and potassium were absorbed postruminally. Net absorption of sulphur took place both in the rumen and postruminally. Omasal flow of sodium and phosphorus indicated substantial secretion of these minerals into the rumen via saliva. Compared with the published data based on duodenal sampling, the results indicated that omasum has an important role in the absorption of minerals, especially sodium and phosphorus. Omasal sampling technique is a useful tool in studying ruminal mineral metabolism.
Keywords: Ko; calcium; magnesium; potassium; phosphorus; sodium; sulphur; digestibility