Role of lipid reactions in quality of oat products - Lehtinen, Pekka; Laakso, Simo (MTT Agrifood Research Finland, 2004)
Perinteisten kauratuotteiden valmistuksessa säilyvyyttä rajoittavia rasvojen reaktioita on pyritty hallitsemaan kokemuksiin perustuen. Prosessointitapojen monipuolistuessa ja uusien tuotteiden ilmestyessä markkinoille perinteisen prosessiosaamisen rinnalle tarvitaan uutta tietoa ei-toivottujen reaktioiden mekanismeista ja niihin vaikuttavista tekijöistä sekä keinoista, joilla näitä reaktioita voidaan hallita. Tiedon tarve korostuu markkinoiden kehityttyä maailmanlaajuiseksi samalla kun tiukentuva lainsäädäntö ja muuttuvat kulutustottumukset asettavat kauratuotteiden säilyvyydelle aikaisempaa huomattavasti suurempia vaatimuksia. Kauran rasvojen aiheuttamat aistittavat ongelmat ilmenevät hyvin monimuotoisesti. Niiden primäärisenä aiheuttajana voidaan kuitenkin pitää kahta rasvojen perusreaktiota, esterisidoksen hydrolyysiä ja tyydyttymättömien rasvahappoketjujen hapettumista. Edellisen tunnusmerkkinä pidetään kitkerää, polttavaa makua, kun taas jälkimmäinen on tunnistettavissa eltaantuneena, maalimaisena hajuna. Näiden reaktioiden yhteisvaikutuksena kauran aistittavat ongelmat voivat kuitenkin esiintyä hyvin monimuotoisena. Laadukkaaseen kauran prosessointiin tulee siten kuulua rasvojen hydrolyysin ja hapettumisen esto sekä tuotteiden formulointi siten, että edellytykset näille reaktioille ovat mahdollisimman vähäiset. Tässä katsauksessa keskitytään rasvojen reaktioihin prosessoiduissa kauratuotteissa, ja käydään läpi prosessointiin liittyviä tekijöitä, jotka ovat kriittisiä kauratuotteiden säilyvyyden kannalta.

In traditional oat processing practice the control of lipid reactions relies largely on empirical experiences and dogmatic principles rather than on profound understanding of the underlying mechanisms. However, in today s global food markets, the industry faces strict challenges in the development of new processes and applications where the prior experience is unsatisfactory or insufficient. The storage stability of novel oat products can be greatly enhanced by taking the mechanisms of lipid deterioration into account, and by adjusting the processing conditions accordingly so that these reactions can be minimized. The lipid reactions in oat products result in two different unwanted properties: bitter, astringent, taste or a rancid flavor. Chemically, these properties are associated to enzymatic hydrolysis of ester bonds and non-enzymatic oxidation of unsaturated fatty acyl chains respectively. The processing history oat product has a huge impact on which of these reactions predominates in oat products. The review focuses on the reactions of lipids in processed oat products, and identifies factors that are critical for enhanced shelf-life.
Keywords: Ka; kaura; viljavalmisteet; rasvat; lipidit; oat; lipids; storage stability