Nutritive value of wet distillers' solubles for pigs - Valaja, Jarmo; Näsi, Matti (Agricultural Research Centre of Finland, 1995)
Tutkimuksessa selvitettiin tärkkelys-etanolituotannosta saatavan kuivaamattoman tiivistetyn tärkkelysrankin rehuarvoa lihasikojen ruokinnassa. Kokeessa verrattiin tiivistetyn tärkkelysrankin ja soijarouheen ravintoaineiden sulavuutta ja valkuaisen hyväksikäyttöä. Koe-eläiminä oli kahdeksan leikkosikaa (maatiainen x yorkshire), jotka painoivat kokeen alussa 72 ja lopussa 105 kg. Neljä koedieettiä sisälsivät tutkittavia valkuaisrehuja kahdella tasolla sekä lisäksi ohraa, ohratärkkelystä sekä kivennäisiä ja vitamiineja. Sekä tiivistetty tärkkelysrankki- että soijarouhepohjaisten dieettien ravintoaineet sulivat hyvin. Soijarouheen ravintoaineet sulivat kuitenkin hiukan paremmin kuin tiivistetyn tärkkelysrankin. Tiivistetyn tärkkelysrankin valkuaisen sulavuus oli 0,865 ja soijarouheen 0,902. Soijarouhepohjaista dieettiä saaneet siat pidättivät typpeä paremmin elimistöönsä ja erittivät vähemmän typpeä virtsan mukana kuin tiivistettyä tärkkelysrankkia syöneet siat, koska soijarouheen valkuaisen aminohappokoostumus oli parempi kuin tiivistetyn tärkkelysrankin. Soijarouhe ja tiivistetty tärkkelysrankki sisälsivät lysiiniä 64 ja 39 g/kg raakavalkuaista. Kokeen perusteella tiivistetty tärkkelysrankki on hyvin sulavaa. Alhainen lysiinipitoisuus kuitenkin rajoittaa sen käyttöä pelkkänä valkuaisrehuna.

Digestibility and nitrogen (N) metabolism were studied to evaluate the nutritive value of wet barley distillers' solubles (DSB) from an integrated starch-ethanol process for pigs. Eight castrated male pigs (live weight 72-103 kg) were used in a 8 x 3 cyclic change-over design, where the diets were arranged factorially 2 x 2. The corresponding factors were the protein source (DSB or soya bean meal (SB M» and the protein level (131 or 162 g crude protein (CP)/kg dry matter (DM». Faeces and urine were collected in total. The four diets comprised barley, barley starch, minerals and vitamins with either DSB or SBM as the main source of protein. The digestibility of CP (p<0.001) and organic matter (p<0.01) was higher in SBM than in DSB-based diets, but the digestibility of ash (p<0.01) and ether extract (p<0.001) was higher in DSB than in SBM-based diets. The digestibility coefficients of the nutrients calculated by regression were generally higher in SBM than in DSB. The digestibility of CP was 0.865 in DSB and 0.902 in SBM. The pigs on SBM-based diets retained more (p<0.001) and excreted less N in urine (p<0.001) than the pigs on DSB-based diets. The nitrogen balance parameters were closely related to lysine supplies, which were higher in SBM-based diets.
Keywords: Ko; lihasika; sulavuus; rehuarvo; ruokinta; tärkkelysrankki; Soija; swine; digestibility; protein metabolism; distillery by-product; soya bean meal