Effects of gradual replacement of rapeseed cake with linseed cake in a grass silage-based diet for dairy cows - Rinne, Marketta; Jaakkola, Seija; Järvi, Matti; Huhtanen, Pekka (Agricultural Research Centre of Finland, 1997)
Lypsylehmien ruokintatutkimuksessa rypsipuristetta korvattiin asteittain pellavapuristeella siten, että pellavapuristeen osuus oli 0, 1/3, 2/3 tai 1 valkuaisrehusta, jonka määrä oli yhteensä 1,5 kg ilmakuivaa rehua päivässä. Koerehujen lisäksi lehmille annettiin 4,5 kg/pv ohran ja kauran seosta ja vapaasti nurmisäilörehua. Kokeessa oli 8 Koivikon maatalousoppilaitoksen suomenkarjalehmää. Koeruokinnat eivät vaikuttaneet rehujen syöntiin. Nailonpussiuitoin määritetty valkuaisen pötsihajoavuus oli pellavapuristeessa suurempi kuin rypsipuristeessa, mikä johti pienempään ohutsuolesta imeytyvien aminohappojen saantiin mutta suurempaan pötsin valkuaistaseeseen ruokinnoilla, joissa pellavapuristeen osuus oli suuri. Maitotuotos pieneni suoraviivaisesti 18,5:stä 17,1 kg:aan/pv, kun pellavapuristeen osuus lisääntyi. Maidon rasvapitoisuus suureni 3,4 g/kg, mutta maidon valkuaispitoisuus pieneni lievästi pellavapuristeen lisääntyneen syötön myötä. Pellavapuristeen lisäys ei vaikuttanut päivittäiseen maitorasvan tuotantoon, mutta maitovalkuaisen tuotanto väheni 68 g/pv. Maidon ureapitoisuus lisääntyi pellavapuristeen lisäyksen myötä. Rypsi- ja pellavaöljyn rasvahappokoostumuksen selkeästä erosta huolimatta muutokset maidon rasvahappokoostumuksessa olivat erittäin pieniä. Pellavapuristeen hieman suurempi rasvapitoisuus, rasvahappokoostumus, valkuaisen suuri pötsihajoavuus ja/tai heikko aminohappokoostumus sekä mahdolliset haitta-aineet ovat voineet vaikuttaa pellava-puristeen rypsipuristetta heikompaan tuotantovaikutukseen. Mikäli öljypellavan viljely lisääntyy entisestään tai pyritään tuottamaan terveysvaikutteisia maitotuotteita, joissa pellavaöljyn rasvahappoja halutaan siirtää maitoon, kannattaisi selvittää pellavapuristeen prosessoinnin vaikutuksia tuotantovaikutukseen ja rasvahappojen suojaamiseen pötsimikrobien muokkaukselta.

Eight Finncattle cows were used in two replicated 4Ž4 Latin squares with 21-day periods to study the effects of replacing rapeseed cake with linseed cake in proportions of 0, 1/3, 2/3 and 1 (on air dry basis), the total amount of supplement being 1.5 kg/day (on air dry basis). The basal diet consisted of silage fed ad libitum and a 4.5 kg/day (on air dry basis) barley:oats (1:1) mixture. The experimental diets had no effect on feed intake. Effective protein degrability (EPD) deter-mined by the nylon bag method was higher for linseed cake than for rapeseed cake. Milk production decreased linearly (P<0.01), from 18.5 to 17.1 kg/day, when the proportion of linseed cake was in-creased. Milk fat content increased (P<0.05) by 3.4 g/kg but milk protein content tended to decrease (P<0.10) with an increase in linseed cake feeding. Despite clear differences in the fatty acid composition of linseed and rapeseed oils, experimental treatments had only minor effects on milk fatty acid composition. Several factors, including the slightly higher ether extract content, higher EPD and/or lower amino acid content of linseed cake than rapeseed cake, the different fatty acid composition of the two supplements and the presence of antinutritional compounds in linseed cake, may be responsible for the impaired milk production with linseed cake feeding.
Keywords: Ko; lehmät; pellavat; öljykasvit; rasvahapot; maidontuotanto; valkuaisrehut; ruokinta; märehtijät; rehut; flaxseed; Linum usitatissimum L; milk production; milk fatty acid composition; oilseed cake