Metsäsektorin suhdannekatsaus 2022-2023 - (:unkn) unknown (Luonnonvarakeskus, 2022)
Venäjän hyökkäyssota, siitä koituvat talousvaikutukset sekä epävarmuus heikentävät Suomen metsäteollisuuden keskeisten vientialueiden talouskasvua ja vaikuttavat metsäteollisuustuotteiden kysyntään, tuotantoon ja vientiin. Vaikutukset välittyvät kotimaan hakkuumääriin ja kantohintoihin, mutta niillä on kuitenkin selkeitä toimialakohtaisia eroja. Suomessa tuotantomäärät kasvavat lisääntyvän tuotantokapasiteetin myötä. Osa toimialoista voi jopa saada kilpailuetua Keski-Eurooppaa koettelevasta energiakriisistä ja hintojen noususta. Sahateollisuudessa suhdannenäkymät ovat nopeasti heikentyneet, ja sahatavaran vientihinnat nopeasti laskeneet kuluvan kesän ennätystasolta. Sahatavaran tuotanto- ja vientimäärien ennustetaan kuitenkin kasvavan ensi vuonna. Myös massa- ja paperiteollisuuden tuotteille riittää edelleen kysyntää. Kartongin, sellun ja paperin vientihintojen ennakoidaan laskevan ensi vuonna, mutta ne säilyvät edelleen korkealla tasolla. Kotimainen metsäteollisuus on hyvin kannattava vuonna 2022. Suotuisa tilanne jatkuu myös vuonna 2023. Teollisuuspuun hakkuut vähenevät tänä vuonna, mutta lisääntyvät jälleen ensi vuonna yli 66 miljoonaan kuutiometriin. Kasvavat hakkuumäärät parantavat metsätalouden työllisyyttä. Raakapuun tuonnin loputtua Venäjältä kotimaan kuitupuiden kysyntä ja kantohinnat nousevat. Myös metsähakkeen kulutus ja laitoshinnat kasvavat.
Keywords: metsäsektori; metsäteollisuus; metsätalous; suhdannekatsaus