Milk protein polymorphism in Swiss dairy cattle - Taha, Fawzy; Puhan, Zdenko (Agricultural Research Centre of Finland, 1993)
Maitovalkuaisjakeissa esiintyvää geneettistä muuntelua tutkittiin neljällä sveitsiläisellä lypsykarjarotutyypillä. Koeaineistona käytettiin kaikkiaan 208 Original Swiss Simmental (OSS) -rodun lehmää, 220 Swiss Simmental- ja American Red Holstein (RH) -rotujen risteytysjälkeläistä, 215 Swiss Brown (OSB) -rodun lehmää ja 390 Swiss Brown- ja American Brown Swiss (BS) -rotujen risteytysjälkeläistä. Kaseiinien ja ß-laktoglobuliinien geneettisen muuntelun lisäksi selvitettiin k-kaseiinin ja maidon tuotantomäärän välisiä vuorovaikutussuhteita. Rotujen välillä havaittiin jonkin verran alleelimuuntelua. Risteytettäessä OSS-rotuisia lehmiä RH-rodun kanssa havaittiin as1-CnC, ß-CnB ja k-CnB alleelien esiintymistiheyden vähenevän verrattuna OSS-rodun yksilöihin. Toisaalta ß-LgB-alleelin määrän havaittiin kasvavan. OSB- ja BS-rotujen risteytyksissä as1 -CnC- ja ß-CnB -alleelien määrä väheni ja k-CnB- ja ß-LgB -alleelien määrä kasvoi. Ainoastaan OSS-roduilla havaittiin merkittävä vuorovaikutussuhde k-Cn -lokuksen ja maidon määrän välillä.

Individual cow milk samples from (a) 208 original Swiss Simmental (OSS), (b) 220 of their crosses (Simmental cattle = FV) with American Red Holstein (RH), (c) 215 original Swiss Brown (OSB) and (d) 390 of their crosses (Brown cattle = BV) with American Brown Swiss (BS) were genotyped for the variants of milk caseins (Cn) and b-Lactoglobulin (b-Lg). In addition, the association between k-Cn genotypes and milk yield was studied. Reasonable differences in the allele frequencies were found between the breeds. Compared to pure-bred OSS, crossing with RH resulted in a decrease in the frequencies of (as1-Cn C, b-CnB and k-Cn B and in an increased frequency of b-Lg B. Within OSB, increased crossing with BS resulted in a decrease in the frequencies of as1-Cn C and b-Cn B and in increased frequencies of k-Cn B and b-Lg B. A significant association between the k-Cn locus and milk yield could only be shown for the OSS breed.
Keywords: Ko; lypsykarja; k-kaseiini; ß-laktoglobuliini; Swiss dairy cattle; milk protein polymorphism; kappa-casein and milk yield