Männyn kasvun vuotuinen vaihtelu viittaa ilmastokestävyyden perinnöllisyyteen - Kujala, Sonja; Kärkkäinen, Hanni; Mäkinen, Harri; Tikkasalo, Olli-Pekka; Haapanen, Matti; Kärkkäinen, Katri (Luonnonvarakeskus, 2024)
Jalostettujen siementen ja taimien käyttö on vakiintunut osaksi metsätalouttamme, ja tutkimukset ovat osoittaneet selvän kasvuja laatuhyödyn jalostettua materiaalia käytettäessä. Männyn jälkeläiskokeissa kasvavien puiden reagointia vuosittaiseen sään vaihteluun ei ole aiemmin tutkittu kairanlastuista määritettävien kasvuindeksien ja DNA-tiedon avulla. Selvitimme vuosittaisen kasvunvaihtelun periytyvyyttä ja kartoitimme kasvuun vaikuttavia säätekijöitä. Tulokset kertovat mahdollisuuksista parantaa puiden ilmastokestävyyttä valintajalostuksella.