Whole sales market for fresh potatoes in Finland - Jalonoja, Kati; Kyösti Pietola (MTT Agrifood Research Finland, 2001)
Tutkimuksen tavoitteena oli lisätä tietoa Suomen ruokaperunamarkkinoista, edesauttaa markkinoiden toimivuutta ja parantaa markkinaosapuolten, etenkin ruokaperunantuottajien, kilpailuasemaa. Tutkimuksessa estimoitiin samanaikaisesti tuottajahintojen ehdollinen keskiarvo ja ehdollinen varianssi. Tutkimustulosten mukaan nykyinen ja kaksi viikkoa sitten toteutunut hinta selittävät tulevaa hintaa. Tätä vanhemmat hinnat eivät lisää markkinatietoa. Tehokkailla markkinoilla myös tieto varastomääristä sisältyy hintoihin. Ruokaperunan hinnan todettiin olevan erittäin joustavaa kokonaissadon suhteen. Kokonaissadon kasvu 10 prosentilla laskee ruokaperunan hintaa 20 prosenttia. Kokonaissadon muutokset välittyvät tuottajahintoihin kahden ensimmäisen toteutuneen hinnan kautta. Hintashokit ovat symmetrisiä, mikä tarkoittaa sitä, että hinnat muuttuvat yhtä joustavasti tarjonnan vahvistuessa ja heikentyessä. Tulosten perusteella kauppa ei näytä käyttävän markkina-asemaansa väärin perunan hinnoittelussa. Hintashokit ovat pysyviä, joten hintojen yllättäen laskiessa tai noustessa, ne eivät todennäköisesti enää palaa ennalleen saman varastointikauden aikana. Perunamarkkinoiden toimivuutta voitaisiin parantaa johdannaiskaupan, laajemman sopimustuotannon ja aktiivisemman tuottajien järjestäytymisen avulla. Suurin riski perunantuottajalle perunan hinnan joustavuuden takia on poikkeuksellisen suuri perunan kokonaissato. Siksi perunantuottajien tulisi suojautua hintariskeiltä jo keväällä ennen perunan istutusta. Sadonkorjuun jälkeisillä toimenpiteillä ei hintariskeihin voida enää vaikuttaa.

The study estimates a conditional mean and conditional variance model for producer prices of fresh potatoes. The results suggest that potato price movements are volatile exhibiting a symmetric and non-stationary process. Prices respond symmetrically to exogenous shocks and the shocks are, thereafter, predicted to prevail in prices to the end of the marketing year. The persistency of the price shocks makes potato price movements unpredictable and, therefore, increases price risks of holding potato inventories. The estimates indicate elastic price response with respect to annual potato yield shocks. A ten percent yield increase is predicted to decrease prices by 20%. The information on inventory levels is included in prices and this information is not increased by surveying the inventory levels. Because of the elastic price response, the largest risk for a farmer is an exceptionally large total yield of potatoes. Information on the aggregate potato yield, which arrives during the growing season, will be quickly incorporated in prices. Therefore, pre-harvest hedging strategies are more efficient than after-harvest hedging strategies in managing potato price risks.
Keywords: Ma; Ka; peruna; markkinat; tuottajahinnat; potato market; producer prices; volatility; stationarity