Cointegration and error correction modelling of agricultural commodity trade: The case of ASEAN agricultural exports to the EU - Niemi, Jyrki (Agricultural Research Centre of Finland, 2003)
Tämän tutkimuksen tavoitteena oli rakentaa maataloustuotekauppaa kuvaavia ekonometrisia malleja, joilla pystytään selittämään tulo-ja hintamuutosten sekä lyhyen että pitkän aikavälin aikutuksia kauppavirtoihin,ja joita voidaan käyttää ennustamiseen ja simulointitarkoituksiin esimerkiksi valuutta-,tuki-ja kauppapolitiikan vaikutusten arvioimisessa.Tutkimus on luonteeltaan empiirinen tutkimus,jossa aikasarjaekonometrian välinein tutkitaan ASEAN-maiden (Brunei,Indonesia,Malesia,Filippiinit,Singapore, Thaimaa ja Vietnam)eräiden keskeisten maataloustuotteiden vientiä EU-alueelle.Tutkimusmenetelmänä sovelletaan parin viimeisen vuosikymmenen aikana kehitettyjä ns.yhteisintegroituvuuteen liittyviä analyysitekniikoita.Keskeisellä sijalla näissä menetelmissä on pitkän aikavälin rajoitusten huomioon ottaminen ekonometrisia malleja rakennettaessa. Tutkimuksen teoreettisessa osassa muodostetaan kaupan volyymiä selittävät kysyntä-ja tarjontamallit,jotka estimoidaan tutkimuksen empiirisessä osassa.Tuontikysyntäfunktio kuvaa tuotteen tuonnin määrää reaalitulojen ja tuotteen reaalisen tuontihinnan funktiona tietyssä tuontimaassa,tässä tapauksessa tuontikysyntää EU-alueella.Kun yksittäisen maata- loustuotteen kokonaistuonti on selvillä,johdetaan kysyntä EU-tuonnille eri ASEAN-maista (jota tutkimuksessa kutsutaan vientikysynnäksi)olettaen,että eri maissa tuotetut tuotteet o at keskenään epätäydellisiä substituutteja.Keskeinen tekijä vientikysynnän määräytymisessä on viennin suhteellisilla hinnoilla eli hintakilpailukyvyllä.Tämän jälkeen tarkastellaan tarjontayhtälöitä.Tuonnin tarjonnaksi kutsutaan tuotteen kokonaistarjontaa muista maista EU-alueelle. Kun tarkastellaan vientiä yksittäisestä ASEAN-maasta EU-alueelle,johdetaan vientitarjonta ASEAN-maiden maataloustuottajien oiton maksimoinnista.Vientitarjonta määräytyy pitkällä aikavälillä vientituotteen nimellisen hinnan,aluuttakurssimuutosten,inflaation ja teknologisen kehityksen perusteella. Tutkimuksen empiirisessä osassa päähuomio on yksikköjuurten testaamisessa sekä muuttujien välisen yhteisintegraation testaamisessa yhden yhtälön Engle-Granger menetelmällä.Lisäksi selittävien ja selitettävien muuttujien pitkän ja lyhyen aikavälin välisen yhteyden osoittamiseksi so elletaan yhteisintegroituvuuteen perustuvaa virheenkorjausmallia .Virheenkorjausmallissa muutosta kuvaa at selittävien ja selitettävien sarjojen differenssit edusta at lyhyen aikavälin poikkeamia taloudellisesta tasapainosta, kun taas niitä astaavien differentoimattomien aikasarjojen lineaarikombinaatioiden viipeet osoittavat pitkän aikavälin taloudellista tasapainoa sarjojen välillä.Estimoinneista saadut tulokset ovat järkeviä ja linjassa aiemman tutkimuksen kanssa.Lisäksi käytetyt muuttujat o at sellaisia,että mallit sopi at ennustamiseen ja politiikkasimulointiin.

The objecti e of this study is to increase our understanding of the specification and estimation of agricultural commodity trade models as well as to provide instruments for trade policy analysis. More specifically,the aim is to build a set of dynamic,theory-based econometric models which are able to capture both short-run and long-run effects of income and price changes,and which can be used for prediction and policy simulation under alternati e assumed conditions.A relati ely unrestricted,data determined,econometric modelling approach based on the error correction mechanism is used,in order to emphasise the importance of dynamics of trade functions.Econometric models are constructed for se en agricultural commodities cassa a,cocoa,coconut oil,palm oil,pepper, rubber,and tea exported from the Association of Southeast Asian Nations (ASEAN)to the European Union (EU).With the aim of providing broad commodity co erage,the intent is to explore whether the chosen modelling approach is able to catch the e ssentials of the behavioural relationships underlying the specialised nature of each commodity market. The import demand analysis of the study examines two key features:(1)the response of EU s agricultural commodity imports to income and price changes,and (2)the length of time required for this response to occur.The estimations of the export demand relationships provide tests whether the exporters market shares are influenced by the le el of relati e export price,and whether exports are affected by ariations in the rate of growth of imports.The export supply analysis examines the relati e influence of real price and some non-price factors in stimulating the supply of exports.The lag distribution (the shape and length of the lag)is found to be ery critical in export supply relationships,since the effects of price changes usually take a long time to work themselves through and since the transmission of the price effects can be complex.The set of dynamic econometric models estimated in the study are then used to simulate the effects different types of trade policies.More specifically,attempts are made to quantify the effects of a unilateral tariff remo al by the EU,an imposition of export subsidies and taxes by the ASEAN countries as well as exchange rate adjustments on ASEAN agricultural exports to the EU. The results suggest that concepts such as cointegration and error correction specification are well suited for the study of agricultural trade flows,which are typically non-stationary time series.The error correction specification is found to provide a good representation of the data-generating process for agricultural commodity flows from ASEAN countries to the EU.Furthermore,the study shows the importance of inspection of the time series properties and the examination of both short-and long-run adjustment when studying trade functions.The different dynamic responses are often critical to the outcomes of the types of trade policies considered.
Keywords: Ma; maataloustuotteiden kauppa; EU; ASEAN; ekonometriset mallit; yhteisintegroituvuus; virheenkorjausmalli; agricultural trade; European Union; ASEAN; econometric models; cointegration; error correction mechanism