Miksi kuluttaja ostaa valmisruokaa? Valmisruokien valintaan vaikuttavat tekijät eri kuluttajaryhmissä - Kupiainen, Terri; Järvinen, Eeva (MTT, 2009)
Tutkimuksen tarkoituksena on ollut lisätä tietämystä valmisruokien käyttäjäryhmistä, valmisruokien käytöstä ja niiden käyttöön vaikuttavista tekijöistä. Vastausta tutkimuksen pääkysymykseen Miksi kuluttaja ostaa valmisruokaa? on etsitty aikaisemmista tutkimuksista ja kuluttajille suunnatun laajan survay-tyyppisen tutkimuksen avulla. Tutkimusaineiston muodostaa 1127 kuluttajalta saadut vastaukset, jotka hankittiin valtakunnalliseen satunnaisotokseen perustuen. Tutkimus lähetettiin 5000 Manner-Suomessa asuvalle suomen- ja ruotsinkieliselle 18-80-vuotiaalle henkilölle postin välityksellä. Tutkimuksessa käytettiin 57 esimerkkituoteryhmää, joiden avulla pyrittiin muodostamaan kuvaa siitä, eroavatko erityyppiset kuluttajat sen mukaan, millaisista tuoteryhmistä he valitsevat valmisruokatuotteita. Tutkimuksessa havaittiin, että esimerkkituoteryhmistä muodostui 12 päätuoteryhmää, joiden perusteella kuluttajista voitiin tunnistaa neljä toisistaan eroavaa valmisruokien käyttäjätyyppiä: Ensimmäisen ryhmän muodostivat kaikista tuoteryhmistä eniten ostavat kuluttajat ja toisen ryhmän deli-tyyppisiä tuotteita eniten ostaneet. Kolmas ryhmä yhdisti kuluttajia, jotka eivät ostaneet paljon valmisruokia mistään tutkitusta tuoteryhmästä. Neljäs ryhmä oli ostanut lähinnä vain raaka-ainetyyppisiä pakasteita. Tutkimuksessa havaittiin myös, että useimmat ostopäätökset liittyvät kiireeseen ja arkisiin tilanteisiin, mutta ostaminen voi olla myös hemmottelupäätös, jolloin valmisruokaa ostetaan herkuttelu- ja rentoutumistarkoituksessa joko itselle tai perheelle. Kuluttajien perusarvot, erilainen kiinnostuneisuus ruokaa koskeviin asioihin ja ruoanvalmistamiseen sekä erilaisten valmisruokien ostaminen näyttävät tämän tutkimuksen mukaan liittyvän toisiinsa. Esimerkiksi universalistinen arvomaailma liittyy itse tekemisen perinteen vaalimiseen, jopa selvemmin kuin perinteisyys. Universalistit ovat ostaneet erilaisia purkitettuja valmiskastikkeita ja kasvisruokia sekä etnisiä ruokalajeja herkkutiskeiltä. Hedonistiset tai vähemmän arvosensitiiviset kuluttajat ostavat muita useammin valmisruokia ja valitsevat niitä myös useammista tuoteryhmistä kuin muut kuluttajat. Hyvin arvosensitiiviset kuluttajat vastaavasti tekevät ruokaa itse, mutta ostavat myös valmisruokaa esimerkiksi herkkutiskeiltä (tyypillisesti muita kuin etnisiä ruokia). Perinteisiä arvoja tärkeinä pitävät kuluttajat ovat ostaneet raaka-ainetyyppisiä valmisruokia esim. pakasteita sekä kartonkiin pakattuja keittoja ja kiisseleitä. Mukavuudenhaluiset perinteiset, eli perinteisiä arvoja kannattavat mutta ruoanvalmistamisesta vähän nauttivat kuluttajat, ovat ostaneet myös deli-tyyppisiä tuotteita. Hedonististen tai vähemmän arvosensitiivisten kuluttajien erityinen mukavuudenhalu suhteessa ruoanvalmistamiseen liittyy pakastettujen ranskanperunoiden, pitsojen, hampurilaisten, piirakoiden, gratiinien ja mikroaterioiden ostamiseen. Marinoitujen ja kypsennettyjen paistien ja vastaavien kokolihatuotteiden ostajat ovat muita useammin ruokaa ja ns. kokkailua harrastavia. Valmisruokaan liitetään edelleen paljon kielteisiä mielikuvia terveellisyyden ja maun osalta. Tutkimus ei kuitenkaan tue käsityksiä, että valmisruokien käyttö suoraviivaisesti aiheuttaisi syyllisyyden tunnetta kuluttajille tai, että niiden käyttö olisi yhteydessä ihmisten vähäisempään terveystietoisuuteen.

The object of this study was to increase knowledge on the user groups of convenience foods, the use of convenience foods and factors affecting their use. The answer to the key question - 'Why does a consumer buy convenience food?' - was sought from the results of earlier research and by means of an extensive survey study aimed at consumers. The research data consisted of 1,127 consumer replies which were obtained based on a nation-wide random sample. The questionnaire was mailed to 5,000 Finnish- and Swedish-speaking 18-80 year olds living in mainland Finland. The study utilised 57 product subcategories examples by means of which we aimed at establishing a notion on whether various types of consumers differ from each other in relation to the product groups from which they choose convenience foods. We found that the product group examples formed 12 main product categories and based on them four different convenience food user types could be identified: The first group consisted of consumers who bought mostly from all product categories, followed by the second group of consumers who purchased mainly products of delicatessen type. The third group joints consumers who bought seldom and only a small amount of convenience foods from any of the groups studied. The fourth group bought principally frozen foods of foodstuff type. We also observed that most buying decisions were related to busy lifestyles and to everyday situations, but buying could also be an indulging decision, whereby convenience food was chosen for gourmandising and relaxation purposes for the purchaser or the family. According to this study, consumers' basic values, differing interests in food- and cuisine-related issues and buying of various convenience foods seem to be connected. For example, universal set of values relates to fostering the tradition of preparing food oneself, even clearer than traditional values do. Those with universal views bought various canned ready sauces, vegetarian foods and ethnic dishes from delicatessen counters. Hedonistic or less value-sensitive consumers purchased convenience foods more often than other consumer groups and chose products from all product categories more often than other consumer groups. Equally, very value-sensitive consumers bought convenience foods e.g. from delicatessen counters (typically others than ethnic dishes), but also prepared food themselves. Traditional consumers selected convenience foods of foodstuff type, e.g. frozen foods and soups and desserts packed in cartons. Comfort-seeking traditional consumers, i.e. ones who support traditional values but enjoy cooking less, bought also fresh products of delicatessen type. Seeking comfort in hedonic or less value sensitive consumer groups also seems to relate to purchasing frozen chips/French fries, pizzas, hamburgers, pies, and gratinated and microwave dishes. Buyers of marinated and cooked roasts and equivalent whole-meat products were often food and cooking enthusiasts. Many negative notions are still associated with convenience food from the viewpoint of health and taste. However, this study does not support such views that using convenience foods would straightforwardly inflict feelings of guilt on the consumers or that their use would relate to persons being less health conscious.
Keywords: Ma; valmisruoka; perusarvot; terveellisyys; tuotekategoriat; convinience foods; basic values; product category