Lapin luomutuotanto : Luomumaatilan mahdollisuudet arktisella alueella - Pallari, Maarit; Korva-Hyötylä, Rauni (MTT, 2004)
Lapin luomutuotanto - Luomumaatilan mahdollisuudet arktisella alueella selvitys keskittyy Lapin luomutuotannon kehityshistoriaan, nykypäivään ja tulevaisuuteen. Tutkimus tuo esille luomutuottajien näkemykset, tulevaisuuden odotukset ja toiveet Lapin luomutuotantoa kohtaan. Tutkimuksessa tarkastellaan myös Lapin erityispiirteistä ilmastoa ja luonnon puhtautta, jotka muodostavat Lapin luomutuotteiden kasvuolosuhteet. Olosuhteet, jotka ovat erilaiset eri osissa Lappia. Tutkimuksen kohteena oli 89 rekisteröityä luomuviljelijää Lapista, ja tutkimuksen aineisto kerättiin lomakekyselynä. Kyselyn vastausprosentti oli 55. Lisäksi selvityksen aineistona käytettiin päättyneiden alueellisten luomuhankkeiden loppuraportteja. Tuloksien kokonaisarviota varten laadittiin SWOT -analyysi, jossa kuvataan Lapin luomutuotannon nykytilaa. Tulosten mukaan Lapin luomutuotannon ja luomutuotteiden markkinoinnin ongelmia on ollut vuosittain muuttuvat tuotantoehdot, tiedon vähäisyys, EU:n tuomat tiukat direktiivit ja työn luonne. Viljelijät halusivat kannustaa myös uusia luomuviljelijöitä, ja tärkeimpänä pidettiin luomuviljelijöiden välistä yhteistyötä. Pääsääntöisesti Lapin luomuviljelijät ovat tyytyväisiä elämäänsä. Edellytykset luomutuotannon laajentamiseksi ovat hyvät, mutta luomutuotannon kehittämisessä tulee kiinnittää huomiota markkinointiin, luomumerkkien tarpeellisuuteen ja luomuviljelijöiden väliseen yhteistyöhön sekä alueellisten tilastotietojen ja hankkeiden loppuraporttien saatavuuteen ja täsmällisyyteen. Tutkimusten perusteella on kehitettävä luomuluonnontuotteiden hyödyntämistä yhdessä luomumaataloustuotannon kanssa. Lapin erityispiirteet tulee myös huomioida keskeisenä osana Lapin luomutuotteiden laatua. Luomutuotantoon liittyvien hankkeiden rinnalle tulee kehittää paikallista koulutusta, luomuneuvonnan saatavuutta ja luomututkimusta. Lapin luomutuotannon jatkuvuuden, vahvistamisen ja kehittämisen näkökulmasta selvityksessä esitetään alueellisen luomustrategian luomista osana kansallista ja kansainvälistä luomutuotantoa.

Organic Production in Lapland - Organic farms possibility in arctic area research concentrate on Lapland organic production history, present and future. This research reviews the development of organic production in Finnish Lapland, as well as its current and future status. The purpose of the research was to determine the enthusiasm of organic farmers for organic agriculture and their expectations and hopes for the future. In this research express also Lapland specialfeatures climate and nature clean, which it s formed of Lapland organic foods circumstances of growth. The target group of the study comprised 89 registered organic farmers in Lapland. The research material was collected using questionnaires. The overall response rate was 55 %. The final reports of completed regional organic projects were also used. The results are presented in the form of tables and figures. A SWOT analysis describing the current status of organic production in Lapland was performed for the overall evaluation of the results. The research revealed the major issues that need to be developed. According to the organic farmers the annually changing production conditions, lack of information, strict EU directives and the nature of the work were those that needed further development. The acquisition of information and marketing were considered problematic, but otherwise the farmers were satisfied with their profession. The farmers also wanted to encourage new organic farmers, and cooperation between organic farmers was considered most important. In principle organic farmers in Lapland are satisfied with their lives. The prerequisites for expanding organic production are good, but in the development of organic production attention should be paid to marketing, the need for organic brands and cooperation between organic farmers, as well as to the availability and accuracy of regional statistics and the final reports of projects. Based on researchs, the utilization of natural organic products must be developed. Local training, the availability of organic consultation services and organic research need development.
Keywords: Ka; luomutuotanto; luomutuotteet; tuotanto-olosuhteet; arktinen alue; Lappi; organic production; organic products; circumstances of production; arctic area; Lapland