Kestävän kehityksen maisema - Soini, Katriina (MTT, 2008)
Kestävästä kehityksestä on puhuttu jo yli kaksikymmentä vuotta. Vaikka käsite on monin tavoin ongelmallinen, se tarjoaa hyvän viitekehyksen maisemakehitystä koskevaan keskusteluun. Tässä artikkelissa pohditaankin, miten maisemakysymystä voidaan jäsentää ja eritellä kestävän kehityksen viitekehyksessä. Aluksi esitellään kestävän kehityksen ulottuvuudet ja avataan erityisesti kulttuurisen kestävyyden näkökulmaa. Tämän jälkeen tarkastellaan paikallisten ja ylipaikallisten ja globaalien prosessien kohtaamista maaseutumaisemassa, muutoksen ja jatkuvuuden problematiikkaa sekä maisemaan liittyviä oikeudenmukaisuuskysymyksiä eri intressiryhmien, sukupolvien ja luonnon näkökulmasta. Artikkelin lopussa esitetään, miten ihmisille merkitykselliset paikat ja paikkaan kiinnittyminen voisi tarjota keinoja kestävään maisemakehitykseen.
Keywords: Ma; maaseutumaisema; kestävä kehitys; paikka; maisemanhoito; maisemamuutos