Maataloustutotannon muutoksen vaikutukset aluetalouksissa - Knuuttila, Marja; Vatanen, Eero (MTT, 2008)
Tämä tutkimus on toteutettu osana laajempaa tutkimuskokonaisuutta, jonka tavoitteena oli selvittää eri kauppapolitiikkavaihtoehtojen (perusskenaario, pehmeä WTO-skenaario, kova WTO-skenaario) vaikutuksia EU:n ja Suomen maataloustuotantoon. Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin kotimaisen maataloustuotannon muutoksen aiheuttamia välillisiä aluetaloudellisia vaikutuksia. Vaikutukset sisältävät maatalouden tuotannon muutoksista aiheutuvien hankintojen ja kotitalouksien kulutuksen kerrannaisvaikutukset. Vaikutusten mittarina käytettiin tuotosta, arvonlisäystä ja työllisyyttä. Tutkimuksen lähtökohta eli maatalouden välitön muutos saatiin Dremfia-sektorimallin tuloksista (Lehtonen 2008). Kultakin Dremfia-sektorimallin suuralueelta valittiin yksi maakunta tutkimusmaakunnaksi. Välilliset vaikutukset kasvavat niissä tutkimusmaakunnissa ja skenaarioissa, joissa maatalouden tuotos kasvoi. Välillisten vaikutusten kasvuun vaikuttavat sekä maatalouden lisääntyneet hankinnat alueelta että kotitalouksien kulutuksen kasvu alueella. Vastaavasti maakunnissa, joissa maatalouden tuotos väheni, myös maatalouden välilliset vaikutukset pienenivät hankintojen ja kotitalouksien tulojen vähentyessä. Yhteenvetona voidaan todeta, etteivät maatalouden tuotannonmuutoksesta seuraavat välilliset vaikutukset tutkimusmaakuntien taloudessa olleet suuria. Tämä johtuu ennen kaikkea siitä, että tutkimusskenaarioiden maatalouden välittömän vaikutuksen muutokset olivat suhteellisen pieniä. Myös verrattuna maatalouden välittömään vaikutukseen välillisten vaikutusten osuus maatalouden kokonaisvaikutuksesta on suhteellisen pieni, noin 30 prosenttia arvonlisäyksessä ja työllisyydessä tätä vähemmän. Tutkimus ei sisältänyt maataloustuotannon muutoksen vaikutuksia alueen elintarviketeollisuuteen.

This study is part of a research project aimed at studying the effects of three different agricultural trade liberalisation scenarios (Baseline, Soft EU, Hard EU) on the EU and Finnish agriculture. The DREMFIA agricultural sector model was used to investigate the impact of alternative policy scenarios on agricultural output and incomes. This study utilizes an input-output (I-O) model to quantify the so called indirect multiplier effects of changes in the agricultural production including agricultural input demand, and household consumer demand on regional economies. The impacts are measured in terms of output, value-added and employment by other sectors of the economy. The analysis indicates that the indirect multiplier effects grow in those research regions and scenarios where agricultural output grew. This growth is due to both increased agricultural input demand as well as increased household consumption in the regions. Correspondingly, in those regions and scenarios where agricultural output decreased, the indirect multiplier effects will shrink due to the diminished regional demand of agricultural inputs and household consumption. It can be concluded that the indirect multiplier effects on the regions resulting from the trade liberalisation scenarios were not significant. This is mostly due to modest changes of direct agricultural output in the regions. In addition, the share of indirect effects out of the total agricultural effects in the regions is relatively small, about 30 percent in value-added and even less in employment.
Keywords: Ma; panos-tuotosanalyysi; aluetalous; arvonlisäys; agriculture; input-output analysis; regional economy