Luonnon monimuotoisuuden elvyttäminen yksityismailla : Yhteenveto Strategisen tutkimuksen BIOD-ohjelman keskustelusarjasta - Kärkkäinen, Sonja; Mayow, Liisa; Ahonen, Marika; Malinen, Niina; Hiedanpää, Juha (Luonnonvarakeskus, 2025)
Keväällä 2025 toteutettu Strategisen tutkimuksen Elonkirjon köyhtymisen ympäristölliset ja yhteiskunnalliset yhteydet (BIOD) -ohjelman keskustelusarja kokosi yhteen asiantuntijoita, viranomaisia ja elinkeinoelämän edustajia pohtimaan, miten luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen voidaan pysäyttää erityisesti yksityismailla. Kolmiosaisen keskustelun tavoitteena oli muodostaa yhteinen tilannekuva, sanoittaa keskeisiä esteitä ja rakentaa ratkaisuaihioita, joita voidaan edistää hallinnon, tutkimuksen ja elinkeinoelämän yhteistyönä. Keskustelut keskittyivät erityisesti metsiin ja yksityisen maankäytön kysymyksiin. Ratkaisun avaimiksi hahmottui kolme toisiaan täydentävää kokonaisuutta: monimuotoisuutta turvaavan liiketoimintamallin valtavirtaistaminen, toimivien luontoarvomarkkinoiden kehittäminen sekä pitkäjänteinen ohjaus ja lainsäädännön harmonisointi. Näiden lisäksi keskusteluissa korostui tarve purkaa luontohaitallisia kannustimia ja selkeyttää ohjauksen ja normien kokonaisuutta. Tiedeneuvonta vahvisti keskusteluja tuomalla mukaan ajankohtaista tutkimustietoa ja konkretiaa ratkaisuvalintojen tueksi. Keskustelut osoittivat, että luonnon monimuotoisuuden turvaaminen vaatii sekä toimivia kannusteita että poliittista ja yhteiskunnallista tahtotilaa. Dialoginen menetelmä auttoi osallistujia rakentamaan jaettua ymmärrystä sekä tunnistamaan toimivia ratkaisuja, joita voidaan nyt viedä eteenpäin päätöksenteossa ja käytännön toimiss
Keywords: luonnon monimuotoisuus; yksityismaat