Pensasmustikan perustamiskustannukset ja tuotannon kannattavuus - Knaapinen, Petri (Maatalouden taloudellinen tutkimuslaitos, 2000)
Pensasmustikka tekee tulemistaan suomalaisille puutarhaviljelmille. Tähänastiset tutkimustulokset kotimaisten jalosteiden satoisuudesta, viljelyvarmuudesta ja marjojen käyttömuodoista ovat varsin lupaavia. Nykyisillä hintatasoilla pensasmustikan tuotannon kannattavuus näyttäisi pitkällä ajanjaksolla muodostuvan suhteellisen hyväksi. Viljelmän perustaminen edellyttää kuitenkin merkittävää investointia. Suurimmat perustamiskustannukset aiheutuvat taimi-, maanparannusturve- sekä kastelulaitteistokustannuksista. Mustikkapensaat alkavat tuottaa marjoja kolmantena peltovuotena ja tuotanto voi jatkua jopa kymmeniä vuosia. MTTL:ssa tutkittiin yhteistyöprojektissa MTT/Piikkiön puutarhatutkimuksen kanssa pensasmustikka kasvuston perustamiskustannuksia neljältä tilalta kerättyjen tietojen pohjalta. Lisäksi arvioitiin tuotannon kannattavuutta ja syntyvää kassavirtaa. Pensasmustikka on vielä varsin vähän viljelty kasvi Suomessa, mutta sen viljelyn ennakoidaan lisääntyvän voimakkaasti uusien kotimaisten lajikkeiden myötä. Pensasmustikkakasvuston perustamiskustannukset ovat erittäin korkeat, noin 230 000 mk hehtaari. Marjoja aletaan saamaan siinä määrin, että niiden myyntituotot ylittävät vuotuiset tuotantokustannukset, vasta taimien neljäntenä peltovuotena. Tuotantokustannuslaskelmissa perustamiskustannukset kasvuston osalta on jaettu 15 vuodelle. Näin ollen pensasmustikan viljelyn aloittaminen edellyttää tiettyä vakavaraisuutta tilalta. Mutta mikäli markkinaodotukset toteutuvat, pensasmustikan tuotanto muodostuu pitkällä aikavälillä suhteellisen kannattavaksi.

The start-up costs of the cultivation of blueberries were examined based on data from experimental farms in cooperation between the Agricultural Economics Research Institute and the Agricultural Research Centre of Finland/Horticulture. Due to the relatively high start-up costs and long delay before any return can be expected the cultivation of blueberries can be recommended for well-established enterprises only. The production proved quite profitable, but during the ten-year period examined the profit came in the years 5-10. The most important risks in the production are frost during the flowering period, incomplete pollination as well as birds eating the crop. However, the principal factors influencing the profitability are the producer price and harvesting cost.
Keywords: Ma; Pu; puutarhatuotanto; pensasmustikka; kannattavuus; blueberry production; profitability; horticultural econimics