Vihanneksia viljelyyn : Pohjois-Karjalan vihannestoimialan kehittämistarveanalyysi - Heiska, Susanne; Hakala, Kaija; Hoppula, Kalle; Jaakkonen, Anna-Kaisa; Kivijärvi, Pirjo; Mäki, Maarit; Ojanen, Hannu; Suojala-Ahlfors, Terhi (Luonnonvarakeskus, 2022)
Pohjois-Karjala on tunnettu karjatalousalueena, mutta maatalouden rakenne on voimakkaassa muutoksessa. Viime vuosikymmenen aikana maatilojen lukumäärä on laskenut voimakkaasti ja yhä useampi tila on luopunut kotieläintuotannosta. Samalla peltoa on vapautumassa nurmen ja rehuviljan viljelystä. Uusien tuottoisien viljelykasvien löytyminen olisi edellytys alkutuotannon jatkumiselle ja maaseudun säilymiselle elinvoimaisena. Avomaavihannesten viljely on tunnistettu yhtenä lupaavana mahdollisuutena tuotantosuuntaa vaihtaville tiloille, mutta muutos maitomaakunnasta vihannesmaakunnaksi edellyttää monenlaista uutta osaamista, uusia yhteistyörakenteita, uusia investointeja ja monen toimijan sitoutumista yhteiseen tulevaisuuteen. Vihanneksia viljelyyn – Pohjois-Karjalan vihannestoimialan esiselvitys -hankkeessa selvitettiin vihannestoimialan nykytila sekä tulevaisuuden mahdollisuuksia kirjallisuuden, aiemmista hankkeista saatujen tulosten sekä sidosryhmäkeskustelujen ja tulevaisuustyöpajojen avulla. Työssä laadittiin alueen toimijoiden yhteinen vihannesviljelyn visio 2030 sekä hahmoteltiin askelmerkit kohti vision tulevaisuutta. Avomaavihanneksia viljellään nyt alle 58 hehtaarilla, mikä kattaa vain murto-osan maakunnassa kulutetuista avomaavihanneksista. Vision tavoitteeksi asetettiin, että vuonna 2030 puolet Pohjois-Karjalassa kulutetuista kotimaisista avomaavihanneksista on tuotettu omassa maakunnassa. Tämä edellyttäisi, että vihanneksia viljeltäisiin 140 hehtaarilla. Tavoitteen toteutumisen kannalta tärkeimmiksi kehitettäviksi asioiksi tunnistettiin vihannesviljelyn osaamisen saaminen maakuntaan, markkinoiden ennustettavuuden ja tuottajahintojen parantaminen tuotantomäärien kasvaessa sekä paikallisten vihannesten jatkojalostusmahdollisuuksien parantaminen alueella. Jatkojalostus mahdollistaisi paikallisten avomaavihannesten käytön julkisissa ruokapalveluissa ja suurkeittiöissä. Raporttiin on koottu esiselvityshankkeen tulokset ja esitetty toimenpide-ehdotuksia vihannesviljelyn kasvun mahdollistamiseksi Pohjois-Karjalassa.
Keywords: avomaavihannekset; vihannesviljely; Pohjois-Karjala