Kasvuturpeelle kavereita : loppuraportti - Silvan, Niko; Näkkilä, Juha; Heiskanen, Juha; Engström, Satu (Luonnonvarakeskus, 2024)
Turve on selvästi eniten käytetty kasvualusta maailmassa. Suomessa sen osuus kasvihuone-kasvatuksen kasvualustoista on edelleen yli 90 %. Turpeen tuotanto ja sen myötä saatavuus ovat kuitenkin nopeasti laskemassa. Maailmalla esimerkiksi Irlannin suurin turveyhtiö Bord na Mona on lopettanut kaiken turpeen tuotannon maillaan ja Iso Britannian hallitus on ilmoitta-nut, että kasvuturpeen myynti harrastekäytössä kielletään vuoteen 2024 mennessä. Suomessa kieltoja kasvuturpeen käytölle ei toistaiseksi ole asetettu, mutta energiaturvetuotannon alas-ajon vuoksi myös kasvuturpeen saatavuus tullee lähivuosina heikkenemään olennaisesti myös meillä Suomessa. Energiaturpeen tuotannon huomattava vähentäminen tai lopettaminen sekä pyrkimykset vähentää turpeen käyttöä kasvualustana onkin johtanut uusien turpeettomien materiaalien kysynnän lisääntymiseen, josta tämän Kasvuturpeelle Kavereita (KaTuKa)-hankkeen tietotarpeet kumpusivat. KaTuKa-hanke osoitti jälleen vaalean kasvuturpeen edut kasvihuonekasvatuksessa. Kasvuturvekomponentti näyttää edesauttavan kasvualustan toimivuutta riippumatta kasvatettavasta kasvista; sama pätee metsäpuiden taimista syötäviin kasveihin ja koristekasveihin. Lisäksi seoskasvualustoissa melko pienikin, kolmanneksen tai neljänneksen, turvesekoitus auttaa selvästi parantamaan kasvualustan ominaisuuksia. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että vähintään 50 %:n kasvuturvesekoitus riittää lähes minkä tahansa turpeettoman kasvualustakomponentin parantamiseen riittävän lähelle puhtaan kasvuturpeen tasoa. Tämä tieto tuo mahdollisuuksia ainakin huomattavasti vähentää kasvuturpeen käyttöä kasvihuonekasvatuksessa. Täysin turpeettomista kasvualustoista parhaiten toimivat sammalta ja puukuitua sisältävät kasvualustat. Sen sijaan kompostipohjaiset tai mädätejäännöstä merkittävästi (yli 25 %) sisältävät kasvualustatuotteet eivät yleensä toimi yhtä hyvin kuin edellä mainitut turpeettomat kasvualustat ilman huomattavaa viljelyreseptiikan muokkausta. Kasvuturpeen selvistä eduista huolimatta myös täysin turpeettomilla kasvualustoilla voidaan tuottaa täysin hyväksyttäviä kasveja, mutta yleensä täysin turpeettomat kasvualustat vaativat enemmän tai vähemmän viljelyreseptiikan muutoksia verrattuna puhtaaseen kasvuturpeeseen tai vähintään 50 % turvetta sisältäviin kasvualustoihin. Suurimmat ongelmat täysin turpeettomissa kasvualustoissa liittyvät altakasteluun, joka korostaa kapillaarinousua ja kasveille käyttökelpoisen veden määrää kasvualustassa sekä lannoitukseen, erityisesti typen sitoutumiseen kasvualustaan. Kun nämä ongelmat tiedostetaan ja tehdään tarvittavia viljelyreseptiikan muutoksia, voidaan myös täysin turpeettomilla kasvualustoilla saavuttaa lähestulkoon kasvutur-peen tasoisia kasvutuloksia.
Keywords: järviruoko; kasvuturve; mädätejäännös; puubiomassa; rahkasammal; ruokohelpi; turpeettomat kasvualustat