Feeding weaned piglets and growing-finishing pigs with diets based on mainly home-grown organic feedstuffs - Partanen, Kirsi; Siljander-Rasi, Hilkka; Alaviuhkola, Timo (MTT Agrifood Research Finland, 2006)
Vuonna 2000 voimaan tulleet EU:n luonnonmukaisen kotieläintuotannon säädökset muuttivat luonnonmukaisesti tuotettavien sikojen ruokintaa. Sikojen ruokinnan tuli perustua pääasiassa tilalla luonnonmukaisesti tuotettuihin rehuihin, tavanomaisesti tuotettujen rehujen käyttöä rajoitettiin ja puhtaiden aminohappojen käyttö kiellettiin. Uudet säädökset herättivät epäilyjä siitä, säilyvätkö luomusikojen hyvä kasvu ja ruhon laatu myös uusien säädösten mukaisilla ruokinnoilla. Kolmessa kokeessa selvitettiin luonnonmukaisen tuotannon säädösten mukaisten ruokintavaihtoehtojen vaikutuksia porsaiden ja lihasikojen tuotantotuloksiin sekä sianlihan syöntilaatuun. Ensimmäisessä kokeessa tutkittiin herneen ja härkäpavun käyttömäärän (0, 120 tai 240 g/kg rehua) vaikutusta vieroitettujen porsaiden kasvuun ja rehun hyväksikäyttöön. Herneruokinnoilla olleet porsaat kasvoivat yhtä hyvin kuin kontrolliryhmän porsaat. Sen sijaan suurin härkäpapumäärä pienensi rehun kulutusta ja hidasti kasvua. Myös kasvun hajonta oli herne- ja papuruokinnoilla suurempi kuin kontrolliryhmässä. Toisessa lihasikojen kasvatuskokeessa korvattiin luomuruokintojen rypsipuristeesta 0, 33 tai 67 % sinilupiinilla. Alkukasvatuksessa sikojen kasvu oli luomuruokinnoilla paras, kun kolmannes rypsistä oli korvattu tutkimuskeskuslupiinilla, mutta suurempi määrä lupiinia hidasti kasvua. Loppukasvatuksen ja koko kokeen aikaiseen kasvuun lupiinin osuus ei vaikuttanut. Lupiinin osuuden suuretessa sikojen selkäsilava pehmeni. Kolmannessa kasvatuskokeessa tutkittiin erilaisten valkuaistäydennysten vaikutusta sikojen kasvuun ja rehuhyötysuhteeseen sekä ruhon ja lihan laatuun luomuruokinnoilla vieroituksesta teurastukseen. Kaksivaiheisilla luomuruokinnoilla sikojen kasvu oli paras, kun kotoisia rehuja täydennettiin heravalkuaisella, seuraavaksi paras, kun valkuaistäydennyksenä olivat soijapuriste ja heravalkuaisjauhe, ja huonoin, kun valkuaistäydennyksenä olivat rypsipuriste ja kalajauho. Kylmäpuristettua rypsiä ja heravalkuaisjauhetta sisältäneellä yksivaiheruokinnalla olleiden sikojen kasvu ei eronnut muista kaksivaiheisista luomuruokinnoista. Luomuruokinnoilla olleiden lihasikojen kasvatusaika oli kahdesta seitsemään päivään pidempi tavanomaiseen ruokintaan verrattuna. Luomuruokinnoilla olleiden sikojen ruhot olivat rasvaisempia kuin tavanomaisella ruokinnalla, mutta sianlihan syöntilaadussa ei ollut eroja. Luomuruokinnoilla rehukustannus ja sikojen kiertonopeus olivat suurempia ja ruhon arvo pienempi kuin tavanomaisella ruokinnalla.

In 2000, EU regulations for organic animal production set new guidelines for organic pig feeding requiring that this be based on mainly home-grown organic feedstuffs. Doubts were however raised whether these feeding regimes can maintain good growth performance and carcass quality of pigs. Three experiments were carried out to study different organic feeding regimes in weaned piglets and fattening pigs. In Experiment 1, we evaluated the use of peas and faba beans (0, 120, or 240 g kg-1) in diets for weaned piglets. Piglets fed pea diets performed as well as those fed the control diet, whereas the highest faba bean level resulted in reduced feed intake and growth performance. In Experiment 2, we studied the replacement (0, 33, or 67%) of rapeseed cake with blue lupins in fattening pig diets. The dietary lupin level had a quadratic effect on the weight gain of growing pigs, the best performance being observed at the 33% replacement level. However, dietary lupin level did not influence weight gain during the finishing period and total fattening. Back fat became softer with increasing dietary lupin levels. In Experiment 3, different protein supplements were compared in organic diets from weaning to slaughter. In two-phase feeding, the best performance was observed when whey protein was used as the protein supplement, followed by soya bean cake + whey protein and rapeseed cake + fish meal. The effects of a one-phase organic feeding regime with cold-pressed rapeseed cake + whey protein did not differ from those of the two-phase organic feeding regimes. Fattening pigs fed organic diets required from two to seven days longer to reach slaughter weight than those fed conventional diets. Pigs fed organic diets had fatter carcasses, but the eating quality of organic pork did not differ from that of pork from pigs fed conventional diets. Feed costs and the circulation rate of pigs, weaners in particular, were greater and carcass prices lower in the organic feeding regimes than in the conventional ones.
Keywords: Ko; pigs; organic farming; legumes; protein supplements; performance; carcass quality