Muurahaishappo kasvunsääteiden korvaajana lihasikojen rehussa - Siljander-Rasi, Hilkka; Alaviuhkola, Timo; Suomi, Kaija; Tast, Elina (Maaseutukeskusten Liitto, 1998)
Kasvatuskokeessa oli 160 lihasikaa, joiden alkupaino oli 22 kg. Koeruokinnat oli järjestetty faktoriaalisesti (2x2x2). Tutkitut tekijät olivat: 1. Karbadoksin käyttö alkukasvatusrehussa (0 tai 50 mg/kg9 2. Perunakuituvalmisteen käyttö alkukasvatusrehussa (0 tai 20 mg/kg) 3. Muurahaishapon käyttö alku- ja loppukasvatusrehussa (0 tai 8g/kg, 85-prosenttinen happo) Muurahaishappo paransi alle 50-kiloisten lihasikojen kasvua ja rehuhyötysuhdetta antibioottisen rehun lisäaineen veroisesti. Loppukasvatusrehun hapottaminen ei vaikuttanut sikojen tuotantotuloksiin. Rehun happokäsittelyllä tai alkukasvatuksen karbadoksiruokinnalla ei ollut vaikutusta koko lihasikakauden (22-102 kg) tuloksiin. Vettä pidättävän, pektiinipitoisen perunakuidun käyttö alkukasvatusrehun lisäaineena huononsi sikojen kasvua ja rehuhyötysuhdetta. Muurahasihappo soveltuu koetulostemme perusteella karbadoksin korvaajaksi lihasikojen alkukasvatusrehuun. Aikaisemmissa tutkimuksissa muurahaishapon vaikutus on ollut positiivinen myös koko lihasikakaudella lisäaineettomaan rehuun verrattuna. Rehun happokäsittelyn toimivuus tilaolosuhteissa ja erilaisilla ruokinnoilla sekä nestemäisen hapon korvaaminen helpommin käsiteltävillä valmisteilla ovat kiinostavia lisätutkimuksen aiheita. Pienimuotoisessa selvityksessä karbadoksiruokinta lisäsi karbadoksille ja olakvindoksille vastustuskykyisten kolibakteerin osuutta sikojen sonnassa. Resistenssin vaikutusta sikojen terveyteen ja tuotantoon ei vielä tarkemmin tunneta. Antibioottisten rehun lisäaineiden vaikutus on kuitenkin pienentynyt, kun tuotanto-olosuhteita on pystytty parantamaan.
Keywords: Ko; kasvunedistäjät; probiootit; orgaaniset hapot; sika; rehut; ruokinta