Ympäristöystävällinen elintarvike - palvikinkun ja kurkun tuotantoketjujen toimijoiden näkemyksiä - Seppälä, Anu (MTT, 2004)
Euroopan Unionin ympäristöohjelmassa korostetaan vihreiden markkinoiden luomista sekä rohkaistaan yrityksiä ja kuluttajia ympäristöystävällisempiin käytäntöihin. Myös kansallinen elintarviketalouden laatustrategia korostaa ympäristömyötäisiä toimintatapoja elintarvikeketjussa. Vihreiden markkinoiden luominen ja elintarvikkeiden laatustrategian toteutuminen edellyttää siten ympäristöystävällisiä tuotanto- ja kulutustapoja. Ympäristöystävällisen elintarvikeketjun luomiseksi tarvitaan samoihin arvoihin sitoutumista, toiminnan läpinäkyvyyttä ja tiiviimpää vuorovaikutusta kaikkien elintarvikeketjun toimijoiden osalta. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää elintarvikkeiden (kurkun ja palvikinkun) tuotantoketjujen toimijoiden käsityksiä ympäristöystävällisestä elintarvikkeesta. Tutkimuksessa haluttiin selvittää mistä toimijat puhuvat, kun he puhuvat ympäristöystävällisyydestä elintarvikkeiden osalta. Tutkimuksen tavoitteena oli löytää toimijoiden käsityksiä jäsentävät yhteiset teema-alueet. Tämän laadullisen tutkimuksen aineisto muodostui kurkun ja palvikinkun tuotantoketjujen toimijoiden teemahaastatteluista. Elintarvikeketjun toimijoiden käsityksiin liittyvät yhteiset teemat luokiteltiin analyysin perusteella seuraaviin pääkategorioihin: taloudellisuus eläinten hyvinvointi ympäristövaikutukset ja saastuttamattomuus luomu vastuu tuotteen laadusta Tutkimuksen tulosten mukaan elintarvikkeen tuotantoketjun toimijoiden ympäristöystävällisyyteen liittyvistä käsityksistä löytyi useita yhteisiä teemoja. Ympäristöystävällisyydestä puhuminen ei siten ole pelkästään tuotteen saastuttavuudesta puhumista, vaan siihen liittyy ilmauksia myös taloudellisuudesta, eläinten hyvinvoinnista, tuotteen laadusta ja luomusta. Yhteiset teemat kietoutuivat myös toisiinsa. Esimerkiksi luomupuheeseen liittyi ilmauksia niin eläinten hyvinvoinnista, taloudellisuudesta, ympäristövaikutuksista kuin laadunhallinnan säätelystäkin. Vaikka ympäristöystävällisyys puheeseen liittyi eri toimijoiden osalta samoja teemoja, vaihtelivat näkemykset teemojen sisällä. Käsitysten erilaisuus johtuu osittain tässä haastateltujen ihmisten roolista elintarvikeketjun toimijoina. Tutkimuksessa haastatellut henkilöt voitiin jakaa kahteen luokkaan ympäristöasioihin perehtyneisyyden tason osalta: maallikoihin ja asiantuntijoihin. Yhteinen ymmärrys ympäristöystävällisestä elintarvikkeesta ja elintarvikeketjun toiminnasta vaatiikin uusia keinoja eri toimijoiden väliseen vuoropuheluun ja ympäristötietoisuuden lisäämiseen.

European Union s environmental programme emphasis creation of green market place and encourages companies towards more responsible environmental practice and greener consumer demand. Also National quality strategy for food underlines environmentally friendly practices in the food production chain. Thus implementation of these programmes and strategies require greener production and consumption. Achieving greener food production chain demands commitment to the same values, transparent methods and close interaction between all actors in the production chain. The purpose of this study was to examine concepts of environmentally friendly foodstuff (cucumber and ham) among the food chain actors. The goal was to explore whether or not there exist same themes in various actors speech. The research material of this qualitative study consists of theme interviews of various actors in the food chain. Based on the analysis commonly shared themes were found and classified into following main categories: economy welfare of animals environmental impacts and unpollution organic production responsibility for quality of product According to the results the concepts of environmentally friendly consists of different dimensions and include commonly shared themes among various food production chain actors. Expressions of environmentally friendly not only concern environmental impacts but welfare of animals, money, quality of products and organic farming. In addition these shared themes engage to each other. Concepts of organic production concerned also expressions of other found themes. Although commonly shared themes were found in various actors speech, concepts inside these themes varied. One reason for this is the different role these actors play in the food production chain. The interviewed persons could be divided into two groups professionals and laymen based on their environmental awareness. Due to this new ways to expand environmental awareness and for closer co-operation is needed in order to gain mutual understanding of environmentally friendly food production chain.
Keywords: Ys; ympäristöystävällinen; elintarvike; kurkku; palvikinkku; elintarvikeketju; environmentally friendly; foodstuff; cucumber; ham; food production chain