Hiilidioksidin tuotanto olkikompostista III - kompostihiilidioksidia kasvualustaan - Heimonen, Rauno; Vestberg, Mauritz; Hänninen, Kari (fi, 1997)
Tutkimuksessa olkea kompostoitiin noin 1300 litran lämpöeristetyssä kompostorissa, josta kompostoitumisen yhteydessä syntynyttä hiilidioksidia johdettiin kasvualustaan. Kompostihiilidioksidi rikasti kasvualustan hiilidioksidipitoisuutta ja samalla nosti kasvihuoneilman hiilidioksiditasoa. Hiilidioksidipitoinen kaasu pysyi melko hyvin kasvualustassa useita tunteja ilman erityisiä järjestelyjä. Kasvualustan yläpuolista ilmatilaa rajattiin muovilla, jotta kaasukonsentraatio saatiin suuremmaksi kuin itse kasvihuoneessa. Hiilidioksidilannoituksen vaikutusta kasveille hyödyllisiin mykorritsasieniin (sienijuurisieniin) selvitettiin purjokasvuston avulla. Hiilidioksidin johtaminen purjontaimien juuristovyöhykkeelle lisäsi hieman purjontaimien ja mykorritsasienten kasvua. Koe jäi kuitenkin C02 lannoituksen osalta kesken, joten sen perusteella ei voi sanoa helpottaako olkikompostista saatu hiilidioksidilannoitus ratkaisevasti mykorritsasienisiirrosteen tuotantoa isossa mittakaavassa.
Keywords: Pu; hiilidioksidi; komposti; kompostointi; kasvualusta