Maatalouden ravinnekuormitus ja sen vesistövaikutukset arviointi seurantaaineistojen avulla Ravinnekuormitus - Räike, Antti; Granlund, Kirsti; Ekholm, Petri (MTT, 2004)
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää seuranta-aineistojen perusteella miten vuonna 1995 alkaneen maatalouden ympäristöohjelman toimenpiteet ovat vaikuttaneet maataloudesta peräisin olevaan ravinnekuormitukseen. Aineistona käytettiin kuuden maatalousvaltaisen joen ja kolmen pienen valumaalueen vedenlaatu- ja virtaamadataa. Vuodet 1990 1994 muodostivat vertailujakson, vuodet 1995 1999 kuvasivat ensimmäistä tukikautta ja vuodet 2000 2002 toisen tukikauden alkuosaa. Keskimääräiset ainekulkeumat laskettiin kokonaistypelle (TN), kokonaisfosforille (TP) ), liuenneelle kokonaisfosforille (DTP) ja fosfaattifosforille sekä joissa myös nitraatti- ja nitriittitypen sumalle (NOX) ja kiintoaineelle. Joissa tarkasteltiin lisäksi aikasarja-analyysin avulla pitoisuuksissa ilmeneviä muutoksia. Pienten valuma-alueiden aineiston perusteella näyttää siltä, että nykyisillä maataloustoimenpiteillä ei ole toistaiseksi saavutettu merkittävää vähenemistä ravinnekulkeumissa. Maatalouden ympäristöohjelman toimenpiteiden mahdollisia myönteisiä vaikutuksia oli havaittavissa jokien suodatetun kokonaisfosforin ja fosfaattifosforin kulkeumissa. Sen sijaan Lapuanjoella nitraattityppikulkeuma oli voimakkaassa kasvussa. Muutosten havaitsemista vaikeutti viimeisen tutkimusjakson (2000 2002) poikkeavat hydrologiset olosuhteet: vuonna 2000 virtaamat olivat esim. Saaristomereen laskevissa joissa 40 % pitkän ajan keskiarvoa korkeammalla tasolla, kun sen sijaan vuonna 2002 ne olivat lähes 30 % matalammalla tasolla.

The aim of this study was to determine how the actions made under the agrienvironmental programme, started in 1995, have affected nutrient leaching from agricultural land. The study was based on monitoring data of six rivers and three small catchments, where land use was dominated by agricultural activities. The years from 1990 to 1994 were used as a reference period, the years from 1995 to 1999 represented the first programme period and the years from 2000 to 2002 the beginning of the second programme period. Mean material fluxes were calculated for total nitrogen (TN), total phosphorus (TP), dissolved total phosphorus (DTP), and phosphate phosphorus. For rivers the fluxes of suspended solids, and the sum of nitrate nitrogen and nitrite nitrogen (NOX) were also evaluated. In addition, trend analysis was used to reveal possible trends in concentrations in rivers. The present agricultural mitigation methods have not lead to remarkable decrease in nutrient fluxes in small catchments. By contrast, the decrease in fluxes of DTP and phosphate phosphorus in rivers might indicate possible positive effects of the agricultural environment programme. However, fluxes of nitrate nitrogen were increasing drastically in the River Lapuanjoki. The detection of changes was complicated by unexceptional hydrological conditions during the last study period (2000 2002). E.g. in 2000 the river flow was 40% higher than the long term mean flow in rivers draining into the Archipelago Sea, whereas in 2002 the river flow was nearly 30% lower than the long term mean flow.
Keywords: Ys; Ka; maatalous; ympäristö; ravinteet; kuormitus; vesistöt; typpi; fosfori; kiintoaines; vesianalyysi; vedenlaatu; aikasarja-analyysi; virtaama; agriculture; environment programme; nutrient loading; nitrogen; phosphorus; suspended solids; water quality; trend-analysis; flow