D-vitamiinilla luukatoa vastaan - Mattila, Pirjo (Maatalouden tutkimuskeskus, 2000)
D-vitamiini on välttämätön yhdiste, jotta luusto muodostuisi normaalisti. Kyseisen vitamiinin puutos aiheuttaa lapsille riisitaudin ja aikuisille osteomalasia-nimisen luunpehmenemistaudin. Lievä D-vitamiinin puutos saattaa johtaa luukadon (osteoporosis) kehittymiseen. D-vitamiinin tärkein lähde kesällä on auringonvalo. D-vitamiinia nimittäin muodostuu ihollamme auringon UV-säteilyn vaikutuksesta. Pohjoisilla leveysasteilla auringonvalon merkitys D-vitamiinin saannissa on kuitenkin talvisin mitätön ja tällöin ravinnossa olevat lähteet ovat erityisen tärkeitä. Valitettavasti vain harvat elintarvikkeet sisältävät D-vitamiinia merkittäviä määriä. Tämän vuoksi tietyt ihmisryhmät saavat tätä vitamiinia liian vähän ravinnostaan. D-vitamiinia sisältävällä terveysvaikutteisella eli funktionaalisella elintarvikkeella olisikin tärkeä merkitys kansanravitsemuksessa. Kananmunasta olisi mahdollista tehdä tällainen funktionaalinen elintarvike, koska kananmunan D-vitamiinin määrää voidaan helposti lisätä antamalla kanoille rehun mukana enemmän D3-vitamiina. Kun rehun D3-vitamiinipitoisuus 3,5-kertaistui (62,4 µg/kg 216 µg/kg), pystyttiin tuottamaan kananmunia, joista aikuinen saisi päivittäisen D-vitamiinin tarpeensa.

Vitamin D is essential for normal bone formation. The lack of this vitamin causes rickets in children and osteomalcia in adults. Milder deficiency states can lead to osteoporosis. The predominent source of vitamin D in summer is the synthesis of cholecalciferol in the skin by the action of sunlight. In winter, when sunlight in the North is scant, the intake of vitamin D from food assumes primary importance. Unfortunately, significant levels of vitamin D are found in only a few foodstuffs, and some groups do not obtain enough vitamin D from their diet. There is need therefore for foods that are functional as a source of this vitamin. According to the study described in this paper, the vitamin D content of egg yolk can be increased by giving hens feed containing elevated levels of vitamin D3. Eggs rich in vitamin D were produced by increasing the feed vitamin D3 content from 62.4 (the level of the present time) to 216 µg/kg. Consumption each day of one egg produced in this manner is sufficient to meet the daily intake recommendations for adults.
D vitamin reinforced eggs a defence against osteoporosis
Keywords: Ko; keltuainen; D-vitamiini; kana; kananmunat; ruokinta; rehut; koostumus; vitamin D; egg; egg yolk; chickens; feed enrichment