Knowsheep- hankkeen kartoituksia lammastuotannosta : Lammastuotantosuunta kartoitus, geneettinen potentiaali ja ympäristö kartoitus - Luukkonen, Terhi (MTT, 2012)
Knowsheep -hankkeen tavoitteena on parantaa lammastalouden taloudellista kannattavuutta. Hankkeessa pyritään kehittämään lammastuotannon tarjonta-kysyntäketjujen muodostamista, verkostoitumista, markkinointia ja tuotteistamisosaamista. Lampureille saaristossa on annettu puheenvuoro ja tuotannon todellista tilannetta on pyritty kartoittamaan. Raportti koostuu kolmesta osasta, joissa ensimmäisessä tarkastellaan saariston lammastuotannon nykytilannetta. Toisessa lähestytään lammasta genetiikan ja tuotteiden näkökulmasta. Kolmannessa perehdytään ympäristöön ja sen hyödyntämiseen. Lammastuotantokartoitus perehtyy Suomen ja Viron yleisempiin lammasrotuihin. Lammastuotanto on voimakkaassa kasvussa koko hanke alueella, mutta kannattavuus koetaan yhä heikoksi. Poliittisilla päätöksillä ohjataan tuotantoa, mutta se koetaan monimutkaiseksi ja rajoittavaksi. Lammastuotannossa voidaan keskittyä yleisemmin lihantuotantoon, villaan, taljoihin, jalostuseläinten kasvatukseen, tai palveluihin. Lammasroduissa on eroja, ja ne on pitkälti jalostettu yhtä tarkoitusta varten. Jalostus on keskittynyt näiden ominaisuuksien parhaaseen hyödyntämiseen. Lampaan geneettinen potentiaali sivuaa lampaiden jalostusta ja monimuotoisen lampaan tärkeyttä tuotannossa. Tulevaisuuden ilmasto asettaa lampaalle uudet haasteet niin saaristossa kuin maailmallakin. Lampurin kannattaa pitää silmänsä auki ja tarkastella tuotantoympäristöään. Ympäristöstä voi löytyä uusia innovaatioita tuotantoon, tuotteisiin ja markkinointiin. Hankkeen alueella käytetään hyvin paljon luonnonlaitumia. Luonnonlaitumen rehuarvoa on kuitenkin vaikea ennustaa. Tarvitaan lisää uutta tutkimustyötä ja panostusta vaatimattomana pidettyyn lampaaseen.

Knowsheep- project aims to improve economical profitability in sheep farming. Project attempts to develop sheep productions supply- demand chains, networking, marketing and production knowhow. Sheep farmers in coastline have been given statement and real situation of production is tried to take on survey. Survey consist three parts, which first one maps archipelagos sheep productions present state. Second part approaches sheep in perspective of genetics and products. Third part takes a look at environment and profit from it. Sheep production survey presents Finland s and Estonians most common sheep breeds. Sheep farming is increasing fast in whole area, but profitability is still weak. Production is directed by politics, but farmers feel it to be complicated and limiting. Farmers can focus on mostly in meat production, wool, pelts, breeding animals or services. Sheep breeds have differences and they are mainly bred for one purpose. Breeding is focused on these traits and their benefits. Sheep s genetical potential approaches sheep breeding and importance of sheep s genetical diverse in production. Future climate sets new challenges for sheep in archipelago and around the world. Sheep Farmer should keep their eyes open and look closely their production environment. From nature can be founded new innovations, for production, product and marketing. Natural pastures are well used in projects area. However feed values of biotopes are difficult to estimate. We need more studies and input for humble sheep.
Keywords: Ko; lammastuotanto; geneettinen potentiaali; kartoitus; lammas; perinnöllisyys; ympäristö; biotooppi; sheep; surveys; environment; genetics; Sheep production; genetical potential; biotopes