Riskienhallinnan menetelmät elintarvikeketjussa - Suutarinen, Juha; Mattila, Tiina (MTT, 2002)
Elintarvikeketjun riskienhallinnan tehokas kehittäminen edellyttää, että tilanteesta ja ongelmista voidaan muodostaa kokonaiskuva. Tähän tarvitaan kaikkien osapuolien osaamisen ja tiedon yhdistämistä. Se on vaikeampaa, ellei mahdotonta, jos käytetty riskienhallinnan käsitteistö ja menetelmät eivät ole helposti yhdistettäviä. Riskianalyysissä monitieteinen lähestymistapa on hyödyllinen. Teknisten järjestelmien riskianalyysi -standardin mukaan tarvittavia osaamisalueita on useita, esimerkiksi järjestelmäanalyysi, konetekniikka, toksikologia ja ergonomia. Saman standardin mukaan riskianalyysissä käytettävän menetelmän tulisi olla tieteellisesti pätevä ja sopia tarkasteltavaan järjestelmään. Sen pitää antaa tulokset sellaisessa muodossa, että ne auttavat riskin luonteen ymmärtämisessä ja valvonnassa. Sen pitää soveltua eri käyttäjien työkaluksi siten, että analyysi voidaan jäljittää, toistaa ja verifioida. Yrityksen sisällä riskejä voidaan hallita mm. tutkimuksen ja kehityksen avulla, varastojen hallinnalla ja logistiikalla, turvallisuuden ja laadun hallinnalla sekä tuotanto- ja markkinointistrategialla. Esimerkiksi laatujärjestelmien avulla pyritään kehittämään sekä tuotteiden laatua, että yrityksen toiminnan laatua. Riskienhallintamenetelmiä sekä lähtökohtia ja näkökulmia riskienhallintaan on useita. Riskienhallintamenetelmien soveltamisessa maatiloille ja elintarvikeketjun toiminnan integroinnissa on paljon kehittämistä. Suosituksemme työn aloittamiseksi ovat: 1. Jotta riskejä olisi mahdollista arvioida kokonaisuutena, elintarvikeketju logistisine osajärjestelmineen olisi pyrittävä mallintamaan. Mallinnettu järjestelmä antaisi myös pohjan monelle muulle tutkimustehtävälle. Mallintamisen tavoite, sen laajuus ja menetelmä (kuvaustapa) olisi sovittava ja selvitettävä. Tämä perustyö on tarpeen muun muassa, jotta osajärjestelmien mallintamisen tulokset olisivat yhdistettäviä ja vertailtavia. 2. Elintarvikeklusteriin liittyvästä riskienhallinnasta, sen metodeista, vaikuttavuudesta ja tuloksista olisi tarpeen tehdä selvitys. Esimerkiksi viranomaistoiminnan rooli ja menetelmät suhteessa yritysten laatutyöhön riskienhallinnan kokonaistehokkuuden näkökulmasta. Ko. selvitys tai tutkimus (tai tutkimusohjelma) antaisi pohjaa riskienhallintaa tukevalle työlle. Tässä yhteydessä tai erikseen voitaisiin myös selvittää, missä laajuudessa näin laajan järjestelmän riskejä voidaan summata. Työn tuloksena tulisi saada suositus keinoista ja menetelmistä, joilla saadaan nykyistä laajempi, tieteellisesti perusteltu kuva elintarvikkeiden tuotantojärjestelmään sisältyvistä riskeistä. 3. Esitämme, että asialle varataan tutkimusrahoitusta muun muassa eri sektoritutkimuslaitosten käyttöön. 4. Elintarvikeklusterin riskienhallinta on teema, jolle olisi hyvä saada julkinen tieteellinen vuorovaikutusfoorumi. 5. Monitieteisenä tutkimuskohteena ja yhteiskunnallisena hyvinvointitekijänä elintarvikkeiden kestävään ja mahdollisimman riskittömään tuotantoon ja käyttöön liittyvä työ tuottaa tehokkaimmat tuloksensa vain yhteistyön kautta.

Efficient development of the risk management of the food chain requires that a general view of the situation and the problems can be created. This calls for bringing together and integrating the know-how and information of all parties involved. This is difficult, or even impossible, if the employed concepts and methods for risk management can not be easily integrated. A multidisciplinary approach is useful in risk analysis. According to the standard IEC 60300-3-9, Risk analysis of technological systems, the know-how of several areas is required, for instance systems analysis, mechanical engineering, toxicology and ergonomics. According to the same standard, the method employed for risk analysis should be scientific and fit the system to be analysed. It should give the results in such form that they help to understand the nature of the risk and to control it. It should also be a suitable tool for different users so that the analysis can be traced, repeated and verified. Within a company, risks can be managed for example with research and development, storage management and logistics, safety and quality management, and a production and marketing strategy. With quality systems, for instance, the aim is to improve both the quality of products and the quality of operations of the company. There are several methods, starting points and viewpoints for risk management. There is much to be developed in the application of risk management methods on farms and in the integration of the operation of the food chain. Our recommendations for starting the work are: 1. The food chain with its logistic part systems should be modelled, so that the risks could be assessed as a whole. A modelled system would also give a basis for much other research. The aim of the modelling, its extent and the method for it should be investigated and agreed upon. This basic work is necessary so that the results of the modelling of the part systems would be comparable and capable of being integrated. 2. It is necessary to study the risk management in the food cluster, the methods employed for it, its influence and results. For example, the role and methods of authorities in relation to the quality work in companies from the viewpoint of total efficiency of the risk management. This study would give a basis for work that supports risk management. It could also be studied, in this connection or separately, to what extent the risks of a large system like this can be summed up. The result of the work should be a recommendation about ways and methods that can give a more extensive and scientifically explained picture of the risks in the food production system. 3. We propose that research funding is granted for different branch research organisations. 4. Risk management of the food cluster is a theme for which it would be good to get a public scientific interaction forum. 5. The work for a sustainable food production that would involve as little risks as possible produces the best results only through co-operation, this work being a multidisciplinary research object and a factor for welfare of society.
Keywords: Re; Ra; Ko; Ka; Ma; elintarvikeketju; riskienhallinta; menetelmät; elintarviketuotanto; elintarvikkeiden laatu; elintarvikkeet; elintarvikeala; elintarviketeollisuus; tuotanto; methods; foods; guality; production; food production; food industry; food quality; risk management; food chain; methods; foods; quality; production; food production; food industry