Luomua vai kestävää elintarviketuotantoa? - Risku-Norja, Helmi (Maaseudun Tulevaisuus, 2002)
Koveneva taloudellinen kilpailu suosii suurtuotantoa. Myös Suomen maataloustuotannossa on käynnissä voimakas rakennemuutos. Tämä näkyy sekä maatilojen että viljelijöitten määrän vähenemisenä, keskimääräisen tilakoon kasvuna ja tuotannon lisääntyvänä alueellisena erikoistumisena. Viimeisten vuosikymmenien aikana tuotanto on myös merkittävästi voimaperäistynyt. Kasvinviljelyn hehtaarisadot ovat liki kaksinkertaistuneet, mutta maatalouskemikaalien käyttö ja energiankulutus ovat kasvaneet melkein samaa tahtia.
Keywords: Re; luonnonmukainen maataloustuotanto; elintarvikkeet; luomutuotteet; rakennemuutos; ympäristövaikutukset; kuormitus; jäämät