KALA : Temaattinen ulko-opetus sinisessä ympäristössä - opettajan opas - Kåll-Fröjdö, Sara; Smeds, Pia (Luonnonvarakeskus, 2020)
Tämä on opettajan opas, joka auttaa sinua kasvattajana työskentelemään kalateeman parissa. Olemme laatineet aineiston, joka tekee siitä helppoa ja innostavaa sinulle ja oppilaillesi, vaikka ette etukäteen tietäisikään kaloista kovin paljon. Tässä oppaassa on tietoa helposti saatavilla olevassa muodossa sekä materiaaleja ulko-opetukseen ja aineistovinkkejä jälkitehtäviin. Olemme keskittyneet oman alueemme eli Kvarkenin alueen olosuhteisiin, Selkämeren ja Perämeren rannikkoalueisiin sekä meren murtoveteen virtaaviin vesistöihin. Aineisto sopii parhaiten niille, jotka työskentelevät 4.–7. luokkien kanssa, mutta sitä voidaan tarvittaessa mukauttaa myös muihin ikäryhmiin. Kalojen sisäinen elämä, yrityskoulutus, kestävä kehitys, kluuvijärvet elinympäristönä sekä avotulella muurinpohjapannulla paistetut kalapullat – aineistossa on paljon jännittäviä ja mielenkiintoisia mahdollisuuksia kokemuspohjaiseen, yhteistyöhön perustuvaan oppimiseen sinisessä ympäristössä, samoin kuin syventävään luokkahuoneoppimiseen jälkitehtävien muodossa. Muista myös, että luonnonympäristössä oleskelulla on positiivisia terveysvaikutuksia. Äärettömyyden tuntu, jonka voit kokea meren rannalla, antaa mielenrauhaa.
Keywords: kalat; kalastus; kalaruoat