Hylkeiden ja merimetsojen aiheuttamat saalisvahingot 2023 - Söderkultalahti, Pirkko; Rahikainen, Mika (Luonnonvarakeskus, 2025)
Suomen kaupallisen kalastuksen saalis mereltä oli 90 miljoonaa kiloa vuonna 2023. Saaliin tuottaja-arvo oli lähes 38 miljoonaa euroa. Merialueella harjoitti kaupallista kalastusta 975 kalastajaa (luonnollista henkilöä tai yritystä). Kalastajista 199 ilmoitti kärsineensä hylkeiden aiheuttamista saalismenetyksistä. Kalastajat ilmoittivat hylkeiden vaurioittaneen 134 tonnia pyydyksessä ollutta kalaa vuonna 2023. Siitä oli silakkaa 76 tonnia, siikaa 20 tonnia, kuhaa 12 tonnia, ahventa 7 tonnia, lohta 5 tonnia ja muita lajeja 15 tonnia. Kalastajien ilmoittama hylkeiden vahingoittama kalan määrä oli 17 tonnia suurempi kuin edellisenä vuonna. Vahinkoja raportoitiin eniten Selkämeren-Merenkurkun alueelta. Merimetsojen aiheuttamia saalisvahinkoja ilmoitti 58 kalastajaa. Ilmoitusten mukaan merimetsot turmelivat 23 tonnia kalaa, reilut viisi tonnia enemmän kuin edellisenä vuotena. Siitä oli ahventa 11 tonnia, silakkaa 9 tonnia, kuhaa 1500 kiloa ja siikaa 850 kiloa sekä muita lajeja yhteensä 1300 kiloa. Vahinkoja koettiin eniten, 13 tonnia, Selkämeren-Merenkurkun alueella, Suomenlahdella 4 tonnia, Saaristomeren-Ahvenanmeren alueella 3 tonnia, ja Perämerellä 2 tonnia. Kalastajien ilmoittamien saalisvahinkojen määrä on vähentynyt tarkastelujaksolla 2010–2023, mutta myös kalastuksen määrä on vähentynyt. Läheskään kaikki kalastajat eivät pystyneet arvioimaan saalisvahinkojen määrää omissa pyydyksissään. Sanallisesti kuvailtujen saalisvahinkojen määrä arvioitiin olettaen, että ne olivat samansuuruiset kuin samassa pyyntiruudussa ja samalla pyyntimuodolla kalastaneilla vahinkomäärän ilmoittaneilla kalastajilla keskimäärin. Merialueen kaupalliselle kalastukselle aiheutuneiden saalisvahinkojen todellista määrää ei ole arvioitu. Saaliille aiheutuneiden vahinkojen ilmoittaminen on vapaaehtoista, ja on mahdollista, että kalastajien ilmoitusaktiivisuus on muuttunut, tai siinä on ajallista ja alueellista vaihtelua. Vahingoitetusta kalasta ei aina jää pyydykseen selvästi havaittavia jäännöksiä. Sen lisäksi, että hylkeet vaurioittavat saalista, ne myös aiheuttavat pyydysvahinkoja ja saattavat aiheuttaa muutakin haittaa kalastukselle, kuten läsnäolollaan karkottaa kaloja. Hylkeet voivat pakottaa kalastajan keskeyttämään tai lopettamaan kalastuksen, jolloin saalisvahinkoja ei aiheudu, vaikka kalastukselle aiheutunut haitta voi olla suuri. Saalista ja pyydyksiä vahingoittavien eläinten lisäksi kaupallisen kalastuksen kannattavuuteen, saaliisiin ja pyyntiponnistuksen määrään vaikuttavat muutkin tekijät. Niitä ovat esimerkiksi vaihtelut markkinatilanteessa ja kalan tuottajahinnassa, kalakantojen runsaudessa sekä kalastuskustannuksissa. Tietopohjan kattavuuteen liittyvien ongelmien ja saalisvahinkojen arvioinnin vaikeuden vuoksi tuloksiin liittyy epävarmuuksia, jotka on syytä huomioida tulosten jatkokäytössä.
Keywords: kaupallinen kalastus; merimetso; saalis; vahingot; hylje