Rukiin jalostuksen ja viljelyn tehostaminen pohjoisilla viljelyalueilla - Hovinen, Simo; Tanhuanpää, Pirjo; Pahkala, Katri; Salmenkallio-Marttila, Marjatta; Hietaniemi, Veli; Rytsä, Erkki; Koskenoja, Ritva (toim.) (MTT, 2004)
Maa- ja metsätalousministeriön päätöksellä aloitettiin vuonna 1999 laaja kansallinen rukiin tutkimushanke. Tuolloin rukiin ongelmia olivat alituotanto ja suuri tuotannon vaihtelu vuodesta toiseen. Lisäksi rukiilla ilmeni usein laatuongelmia sateisten kasvukausien seurauksena. Monipuolisen tutkimus-hankkeen avulla pyrittiin ratkaisemaan rukiin tuotannon ongelmia ja hankkimaan lisätietoa terveysvaikutteisista yhdisteistä. Valtion rahoittama hanke toteutettiin vuosina 1999-2003. Aiemmin viljellyt ruislajikkeet olivat ominaisuuksiltaan osin epätyydyttäviä. Niinpä uusien lajikkeiden tarve oli suuri. Tehostetun jalostusohjelman tuloksena koevaiheeseen saatiin sarja lupaavia numerolinjoja ja laaja jalostusaineisto. Biotekniikkatutkimuksella etsittiin geenimerkkejä helpottamaan lyhytkortisuus- ja tähkäidännän kestävyysgeenien havaitsemista. Tässä käytettiin hyväksi myös kehitettyä kaksoishaploiditekniikkaa. Rukiin viljelytekniikassa oli aikaisemmin monia ratkaisemattomia ongelmia. Sen vuoksi hehtaarisadot jäivät pienemmiksi kuin muilla viljoilla. Hankkeen tutkimuksissa kehitettiin toimenpiteitä käytännön viljelyä varten. Rukiista löydettiin myös uusia bioaktiivisia yhdisteitä. Ruisnäytteiden leivontakelpoisuus sekä jyvien sisältämän ravintokuidun määrä ja laatu vaihtelivat suuresti lajikkeesta ja kasvukaudesta riippuen.

A comprehensive rye research project was initiated by the Ministry of Agriculture and Forestry of Finland in 1999. Current problems in rye growing were under-production and substantial annual yield fluctuations. Grain quality was poor after rainy growing seasons. These among other problems were addressed by the project between 1999 and 2003. The rye varieties in production possessed many unsatisfactory characteristics. There was a widely perceived need for new, better adapted varieties. An intensified breeding programme produced a series of new promising lines and materials. Biotechnological research focussed on developing DNA markers for short straw and pre-harvest sprouting resistance. Doubled haploid techniques were used to product mapping populations. There were many unsolved questions regarding the best cultivation practice for winter rye. Average grain yields were much lower than for other cereals. The investigations provided direct answers to practical questions of sowing, fertilization and plant protection for different variety types grown conventionally and using ecological husbandry methods. Analyses of bioactive phytochemicals produced new findings. Baking quality and dietary fibre of content of grain samples varied among varieties and seasons.
Keywords: Ka; ruis; kasvinjalostus; geenitekniikka; viljanviljely; kasvinsuojelu; lumihome; luonnonmukainen viljely; kivennäisaineet; ravintokuitu; terveysvaikutukset; Secale cereale; rye; breeding; genetic engineering; cereal cropping; plant protection; organic farming; mineral nutrients; dietary fibre; health effects