Effects of expanding on the nutritive value of wheat bran in pig diets - Näsi, Matti; Partanen, Kirsi; Laurinen, Pasi (Agricultural Research Centre of Finland, 1996)
Tutkimuksessa selvitettiin ekspanderkäsittelyn vaikutusta lihasioille syötettävän vehnänleseen ravintoaineiden sulavuuteen ja valkuaisen hyväksikäyttöön. Tutkimus tehtiin 2 x 2 faktorikokeena 75-93 kg elo-painoisilla lihasioilla. Vehnänlese käsiteltiin Kahlekspanderilla, jolloin tuotteen lämpötila nousi 105-110ºC:een. Ohrapohjaiseen rehuseokseen lisättiin 150 tai 300 g kg-1 joko ekspandoitua tai käsittelemätöntä vehnänlesettä. Prosessointi ei vaikuttanut leseen kemialliseen koostumukseen. Vehnänleseen lisäystaso vaikutti dieetin ravintoaineiden, varsinkin kuitujakeiden, sulavuuksia alentavasti. Ekspander-käsittely puolestaan paransi lievästi dieetin ravintoaineiden sulavuutta. Prosessoidun vehnänleseen raakarasvan (0,63 vs. 0,47) ja happodetergenttikuidun (0,01 vs 0,16) sulavuudet olivat korkeampia kuin käsittelemättömän leseen. Ekspandoidun vehnänleseen rehuyksikköarvoksi saatiin 0,862 kg-1 kuiva-ainetta ja vastaavasti käsittelemättömälle 0,843 ry kg-1 kuiva-ainetta. Ekspanderkäsittely ei vaikuttanut valkuaisen hyväksikäyttöön typpitaseparametrien perusteella arvioituna. Tutkimuksen perusteella ekspanderprosessointi parantaa vain hyvin vähän vehnänleseen rehuarvoa, mikä tukee aikaisempia tutkimustuloksia muiden rehuraaka-aineiden ekspandoinnista.

Nutrient digestibility and protein utilization responses in pigs to the expanding process of wheat bran were evaluated. The digestibility and nitrogen balance study was conducted with nine finishing barrows (live weight of 75-93 kg) using a two-period reversal design with a 2 x 2 factorial arrangement of treatments. Wheat bran,untreated or expanded with a Kahl expander at a temperature of 105-110ºC, was included at two levels of 150 or 300 g kg-1 in barley-based diet supplemented with minerals and vitamins and fortified with lysine. The level of wheat bran in the diet had a diminishing effect on organic matter (OM), neutral detergent fibre (NDF), and hemicellulose (HQ digestibilities of the diet and tended to decrease those of crude protein (CP) and ash. Expanding of the wheat bran affected a non-significant improvement on ether extract (EE), NDF, acid detergent fibre (ADF) and HC digestibilities of the diet. Nutrient digestibilities of wheat bran and expanded wheat bran computed by regression were 0.64, 0.67 for OM; 0.70, 0.70 for CP; 0.47, 0.63 for EE; 0.35, 0.40 for NDF and 0.01, 0.16 for ADF, respectively. Feed values of untreated and expanded wheat bran were 11.45 and 12.08 MJ ME kg-1 DM, 7.84 and 8.02 MJ NE kg -1 DM and digestible crude protein 113 and 110 g kg-1 DM respectively. The expanding process had no effect on nitrogen retention or protein utilization parameters measured. Processing of wheat bran with an expander had only a slight improving effect on the nutritive value of bran in pig diets.
Keywords: Ko; lihasika; ruokinta; cereal by-products; fibrous feeds; processing; digestibility; nitrogen balance