Vieroitusajan rehun annostelun ja ravintoainesisällön vaikutus porsaiden tuotantotuloksiin ja ripulin esiintymiseen - Permi, Heikki (fi, 2001)
Opinnäytetyö perustuu MTT:n kokeeseen, jossa selvitettiin rehun syönnin rajoittamisen sekä ravintoainepitoisuuden säätelyn vaikutuksia porsaiden kasvuun, vieroitusripulin esiintymiseen, rehunkäyttöön ja kuolleisuuteen. Rehun ravintoainepitoisuuden säätely toteutettiin laimentamalla rehua 12 % joko sokerijuurikasleikkeellä tai kaurajauholla. Lisäksi tutkittiin vieroitusripulin ja rehun syönnin vaikutusta porsaiden kasvuun. Opinnäytetyön teoriaosuudessa on käyty läpi porsaan ruuantuslatuselimistön kehittymistä, vieroitusripulia ja sen esiintymiseen vaikuttavia tekijöitä sekä porsaan rehun syöntiin vaikuttavia ruokinnallisia seikkoja. Rehun syönnin rajoittamisella tai ravintoainepitoisuuden säätelyllä ei onnistuttu vähentämään vieroitusripulin esiintymistä. Toisaalta rehun rajoittaminen tai laimentaminen ei myöskään pysyvästi huonontanut porsaiden kasvutuloksia. Hyvien kasvutulosten kannalta on oleellista, että porsas syö hyvin ja pysyy terveenä. Vieroitusripuli hidastaa porsaan kasvua huomattavasti, minkä vuoksi sen torjuminen on tärkeää. Vieroitusripulin torjunnassa voidaan turvallisesti soveltaa myös tässä tutkimuksessa käytettyjä menetelmiä.
Opinnäytetyö: Hämeen ammattikorkeakoulu, Mustiala 2001.
Nimekkeen selvennys: Influences of weaning age feed dosing and nutrient content on porcine performance and accurence of post weaning diarrhoea.
Keywords: Ko